El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la sentència del Jutjat Social 25 de Barcelona que obliga Roca Sanitaris a indemnitzar amb 556.205 euros la vídua d’un ex treballador de la fàbrica de Gavà (Baix Llobregat) que va morir per l’exposició a l’amiant.

L’home patia un càncer de pleura, que els tribunals han conclòs reiteradament que va ser causat per l’exposició a les fibres mentre va treballar a l’empresa, del 1970 al 1989. La resolució del TSJC tomba el recurs presentat per Roca, i ratifica totes les conclusions fetes pel Jutjat social, segons ha fet públic el Col·lectiu Ronda. Els tribunals sostenen que a la fàbrica de Gavà hi havia presència habitual d’amiant, com recull un informe d’Inspecció de Treball.

El Col·lectiu Ronda recorda que l’ex treballador va ser declarat en situació d’incapacitat permanent absoluta com a conseqüència d’una silicosi. Posteriorment, el 2017 els metges van diagnosticar-li un mesotelioma o càncer de pleura i l’INSS va revisar el grau de discapacitat, concloent que l’home tenia una Gran Invalidesa. Aquell mateix any, l’home va morir.La sentència del TSJC ratifica les conclusions prèvies del Jutjat Social 25 de Barcelona, tot i que l’empresa nega les acusacions i sosté reiteradament que no va exposar els treballadors a l’amiant.

Els tribunals basen la sentència en un informe d’Inspecció de Treball que acreditava que a les instal·lacions de Roca a Gavà hi havia fibres en diversos components, sobretot a les juntes utilitzades per fabricar peces d’aixeteria. Unes peces que Roca va fer servir almenys fins l’any 2004, quatre anys després de la prohibició de l’amiant a territori comunitari.

A banda de les juntes de les aixetes, la sentència i l’informe d’Inspecció de Treball constaten que Roca va ser autoritzada l’any 1984 pel Ministeri d’Economia per produir sabates de fre de ferrocarril. Des d’aquest any i fins a 2001, el material utilitzat per fabricar aquestes peces va ser “gairebé exclusivament” l’amiant, segons apunten els tribunals i Inspecció de Treball.Al mateix temps, el Col·lectiu Ronda destaca que els informes van acreditar una “absència total i absoluta de mesures preventives per a la protecció dels treballadors front al risc d’exposició a l’amiant”.

En aquest sentit, es va assenyalar que l’empresa no disposava d’avaluació de riscos, ni de controls ambientals, ni constava l’aplicació de cap mesura preventiva col·lectiva de caràcter tècnic o organitzativa, així com tampoc hi havia mesures de prevenció individual.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here