La Generalitat ha anunciat que prorroga set dies més les restriccions actuals contra la covid-19, després de la reunió del Procicat en la qual s’han abordat les restriccions vigents a Catalunya per combatre la pandèmia del coronavirus. Les mesures actuals van entrar en vigor el 7 de gener, després del repunt de casos per les festes nadalenques, i tenien una durada inicial de 10 dies, fins aquest diumenge 17 de gener.

Ara s’allarguen fins el 24 de gener. El confinament municipal durant tota la setmana, el tancament dels centres comercials i la baixada de persiana dels comerços no essencials el cap de setmana són les principals mesures que continuaran vigents conjuntament amb aquestes:

  • Toc de queda: de 10 de la nit a 6 del matí.
  • Reunions: no superiors a 6 persones, de dues bombolles, llevat que siguin de convivents. Trobades a l’aire lliure: no s’hi permet menjar ni beure.
  • Confinament municipal de dilluns a diumenge, amb les excepcions habituals, per poder visitar familiars vulnerables o anar a la feina. I perimetral a Catalunya.
  • Comerç: establiments de més de 400 m2 tancats, i el cap de setmana, totes les botigues, excepte el comerç essencial.
  • Restauració: només poden obrir de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 del migdia a 15.30 de la tarda. Terrasses obertes i aforament limitat al 30% a l’interior. Menjar per emportar de 19.00 a 22.00 i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili.
  • Esport: només a l’aire lliure i en grups d’un màxim de 6 persones. Gimnasos tancats, excepte piscines amb control d’accés. Es permet l’esport federat a l’aire lliure i les activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs.
  • Extraescolars: només estan permeses dins del grup bombolla. Les activitats fora del centre escolar, prohibides, i les activitats de lleure, suspeses.
  • Cultura: aforament del 50%, sense superar les 1.000 persones, si és a l’exterior o en un espai ben ventilat.
  • Actes religiosos: aforament del 30%, sense superar les 1.000 persones, si és a l’aire lliure o amb ventilació òptima.

El Govern ha decidit prorrogar les últimes restriccions anticovid davant de l’empitjorament sostingut dels indicadors, que a Catalunya ha provocat 122 defuncions noves en un sol dia i està omplint les unitats de cures intensives (UCI) amb gairebé mig miler de malalts. Segons ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés, “les mesures preses fins ara han sigut dures però encara no hem pogut constatar el fre de la corba i necessitem allargar-les una setmana més. Hem d’estar segurs que realment frenem el creixement”.

Aquest passat dijous hi ha als hospitals catalans 2.541 persones ingressades i 498 pacients a les UCI, que ja estan ocupades al 84%-85% entre pacients Covid i no Covid. El nombre de pacients greus amb covid-19 han augmentat un 20% en una setmana, segons ha remarcat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Són malalts que estan, de mitjana, tres setmanes ingressats. Argimon ha recordat que molts hospitals ja estan desprogramant intervencions que requereixen una estada a l’UCI.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here