La secció baixllobregatina de Catalunya en Comú també critica durament l’increment del preu de la llum, sobretot quan aquest s’ha donat en ple hivern; moment en el que el servei és més necessari que mai

Davant dels talls de llum provocats pel temporal Filomena i de l’augment desproporcionat del preu del subministrament elèctric en les primeres setmanes d’enguany, els grups municipals de Catalunya en Comú al Baix Llobregat presentaran en els pròxims plens una moció on demana que les empreses subministradores inverteixin per millorar les infraestructures existents, sobretot als barris més vulnerables dels pobles i ciutats del Baix Llobregat, així com la implementació i control per part de les administracions públiques responsables per a regular-ne els seus preus.

Una desregulació que té el seu origen en la reforma del sector elèctric operada pels governs del PP i que han acabat creant un sistema energètic subordinat als interessos dels oligopolis energètics i generant un beneficis d’explotació (els anomenats “beneficis caiguts del cel” de l’ordre de 700 milions d’€ de mitjana des de 1997, segons algunes estimacions.
 
Els Comuns segueixen demanant un canvi de model energètic, limitant les posicions oligopolístiques actuals, afavorint la transició energètica (reduint dràsticament les emissions de CO2) i impulsant la democratització del sistema, potenciant la generació distribuïda mitjançant el desenvolupament d’inversions d’autoconsum, l’impuls a les comunitats energètiques locals, així com a les empreses cooperatives, les quals promouen l’ocupació estable i de qualitat, la responsabilitat social, l’arrelament al territori i la màxima implicació en el desenvolupament econòmic i social de totes les persones, incloent també els col·lectius més vulnerables.

Al mateix temps, el Comuns del Baix Llobregat consideren que cal impulsar un operador públic energètic que contribueixi a reformar i democratitzar el mercat elèctric i asseguri el subministrament a preus assequibles a tota la ciutadania, tal i com ja ha fet l’Ajuntament de Barcelona amb la creació de Barcelona Energia. Una empresa pública que gestioni amb criteris de servei públic atenent el compliment dels drets humans i amb una autèntica estratègia de transició justa, paral·lela a l’ambiciós desplegament d’energies renovables.

En els darrers temps s’ha impulsat reformes en el sector elèctric que avancen en la bona direcció. El desplegament de l’autoconsum, el model de subhastes de renovables que afavoreix l’abaratiment de la llum i la planificació en el impuls de les renovables o el fons perquè el conjunt de les energètiques contribueixin a pagar els costos del sector elèctric són bones notícies. Però volem continuar avançant i implementant aquests nous models com ja estan fent municipis com El Prat de Llobregat o Viladecans amb el projecte VilaWatt.

Per últim, la moció presentada insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a sancionar les operadores energètiques per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania i per l’incompliment de l’obligació de subministrament d’energia, rescabalant les famílies dels danys i perjudicis causats en les situacions d’interrupcions del subministrament elèctric, a l’aplicació de la Llei 24/2015 i a regularitzar la situació d’aquelles persones que trobant-se en situació de vulnerabilitat compten amb el subministrament elèctric del seu habitatge de forma irregular.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here