Aquest Tractat entra en vigor després d’haver aconseguit les 50 ratificacions necessàries per fer-se efectiu

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez va participar a l’assemblea d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau on va aprovar-se una Declaració de benvinguda a l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears.

La reunió ve tenir lloc el dia que va entrar en vigor aquest Tractat, després que més de 50 estats l’hagin signat i ratificat. El Tractat va ser aprovat per les Nacions Unides el juliol de 2017, després d’anys de demanda de la societat civil i de les reivindicacions dels supervivents dels bombardejos i els assaigs nuclears. L’entrada en vigor del Tractat és una fita històrica i suposa que les úniques armes de destrucció massiva que no estaven encara prohibides ho estiguin, com ho estan les armes químiques i les biològiques.

L’assemblea va expressar el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat, aprovant una declaració que celebra l’entrada en vigor del Tractat i insta els estats a comprometre’s amb aquests procés de desarmament.

D’altra banda, a la reunió va parlar-se de la campanya “Ciutats de Pau”, una iniciativa impulsada per diverses organitzacions de suport al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, que convida als municipis a aprovar una moció demanant als seus governs estatals que signin el Tractat.

Actualment hi ha al món més de 13.000 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes que l’any 1945 van destruir Hiroshima i Nagasaki. La campanya fa referència a l’amenaça que suposen aquestes armes per a les comunitats d’arreu del món i manifesta el dret de tots els ciutadans i ciutadanes del món a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Així mateix adverteix que qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per això, fa una crida als governs dels estats a signar i ratificar el Tractat.

La nova comissió executiva impulsarà el pla d’acció per 2021

L’assemblea, que va estar presidida per el president de la xarxa Josep Mayoral, ha aprovat la composició de la comissió executiva pel període 2021-2023. A més de Gavà, està formada pels municipis de Calella, Figueres, Flix, Granollers, Igualada, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Així mateix, també va aprovar-se el Pla d’acció de la xarxa, que està alineat amb els eixos de treball de l’organització internacional Mayors for Peace. Entre d’altres punts, es preveu consolidar i ampliar la xarxa de municipis compromesos, elaborar i implementar agendes locals de pau i convivència i encoratjar els municipis a unir-se a la campanya «Ciutats de Pau»

Pel que fa a les accions dutes a terme en els darrers mesos, s’ha valorat positivament la creació de la secció europea, que es va constituir el novembre de 2019 a Hannover. Presidida per l’alcalde de Granollers i amb l’alcalde de Manchester com a vicepresident, la secció europea té la seu a Granollers i impulsa la coordinació de projectes compartits entre ciutats europees per fomentar la cultura de pau i cercar partenariats amb altres entitats i organitzacions.

També va destacar-se la commemoració, el 2020, del 75è aniversari dels bombardejos atòmics. Tot i les dificultats sobrevingudes a causa de la Covid-19, s’ha pogut celebrar esdeveniments en record de les víctimes i de sensibilització per a la prohibició de les armes nuclears.

Una xarxa mundial de més de 8.000 ciutats

Actualment, l’organització internacional Mayors for Peace agrupa més de 8.000 ciutats de 165 països i regions d’arreu del món, que tenen com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l’eliminació de les armes nuclears. A Catalunya hi ha més de 200 municipis, entre ells Gavà, que són membres de la xarxa, una mostra clara de la fortalesa i el dinamisme del municipalisme català en l’àmbit de la cultura de pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.

Font: Aj. Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here