La botifarra d’Ou elaborada a la carnisseria Maelca (Mario elaborats i carns) de Gavà ha obtingut la Menció Especial del Jurat en la 6a edició del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana 2021.

Entre la seixantena de botifarres d’ou participants, la presentada pels gavanencs ha estat seleccionada entre les millors de la categoria Botifarra d’Ou Tradicional.

La carnisseria Maelca de Gavà s’ha endut la Menció del Jurat en la categoria de Millor Botifarra d’Ou Tradicional durant la 6a edició del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana, antesala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes. Un certamen que vol “​reforç​ar el valor dels productes artesanals i del comerc​̧ de proximitat ​i a més, millorar la qualitat d’uns dels productes tradicionals procedents del receptari popular”, remarca Pròsper Puig, president de la Confraria del Gras i el Magre.

En aquesta edició, al concurs organitzat per la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters s’han presentat ​62 botifarres d’ou i 5 farcits de carnaval​. Pel que fa a les botifarres s’han premiat dos tipus: “Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional” (35 botifarres participants) i “Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular” (27 botifarres participants). Aquestes xifres de participació, molt semblants a l’edició anterior, demostren que “​tot i estar en un moment excepcional a conseqüència de la Covid-19, els cansaladers i xarcuters del nostre país segueixen treballant per a la promoció i difusió d’un producte hereu de receptes forjades al llarg de generacions​” remarca Pròsper Puig.

En la botifarra d’Ou tradicional s’utilitza el magre que és la carn d’espatlla del porc, que és molt melosa. També s’utilitza una mica de carn de cap i pel que fa al greix, s’hi posa papada o cansalada. Pel que fa als ous -que s’afegeixen crus a la barreja-, el més habitual és que se’n posin entre 8 i 12 per cada quilo de carn.

ELS GUANYADORS D’AQUESTA EDICIÓ

El guanyador de la categoria botifarra tradicional, Xavier Alemany Juanola de la Carnisseria Alemany de Girona​, presenta una botifarra “fruit de la formació i millora constant de la recepta i que vol seguir l’essència de la tradició a partir de productes km 0”.

El guanyador de la categoria botifarra singular, ​Jaume Badia Verdeny de Badia Xarcuters de Tremp​, presenta una botifarra d’ou amb girella que vol “traslladar al paladar del consumidor la mescla de dos productes elaborats de forma tradicional i a la vegada, retre un homenatge a aquest producte [la Girella] tradicional del Pallars”

El guanyador de la categoria Farcit de Carnaval, ​Valentí Fàbregas de Fàbregas Xarcuters de Barcelona​, presenta un farcit de carnaval “que tot i no ser típic de la zona, vol traslladar l’essència del Pirineu a Barcelona a través del seu sabor pronunciat i intens”.

Els tres guanyadors, davant el prestigi obtingut per part dels proclamats en les edicions anteriors, asseguren que és un orgull ser distingit amb aquest guardó i esperen que la ciutadania s’apropi a les seves carnisseries/xarcuteries per a degustar la seva creació.

Font: GremiCarn

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here