26.816 persones del Baix Llobregat van votar la candidatura d’En Comú Podem encapçalada per Jéssica Albiach en unes eleccions marcades clarament per una elevada abstenció (del 47,49% a la nostra comarca).

És a dir, 26.816 persones van apostar a la nostra comarca inequívocament per un govern d’esquerres. Ho vam dir abans, durant i després de la campanya, els vots d’En Comú Podem només sumaran per a governs d’esquerres. El vot als Comuns era també un vot per a superar la lògica de blocs instal·lada a Catalunya, una aposta clara pel diàleg i per tendir ponts que permetin a la societat catalana avançar socialment i sortir del bloqueig dels últims 10 anys.

I què significa pels Comuns un govern d’esquerres? Un govern compromès amb polítiques públiques transformadores, que millorin la qualitat de vida de la gent i dels nostres barris i ciutats. Per nosaltres alguns exemples d’aquestes polítiques són:

Construir un sistema públic de cures. És urgent i necessari el reconeixement de la cura i treballar per una major equitat en el repartiment de la cura entre homes i dones. Defensem un sistema públic de cures amb perspectiva de gènere, integrat en la xarxa de serveis socials, amb recursos per a garantir una atenció digna i una vida independent i que reconegui i dignifiqui el treball de cures. També és urgent la revisió del sistema de residències i d’atenció a la dependència, amb una important inversió pública per garantir la qualitat assitencial i condicions de treball dignes.

Un sistema públic de salut més fort. La crisi de la Covid-19 ha posat contra les cordes el sistema sanitari català. El nou govern de la Generalitat ha de recuperar el model sanitari públic, de qualitat, finançat amb impostos i sense repagaments, fet poc probable en un govern on participi la dreta de Junts. Per protegir la salut de tots i totes és necessari fixar un mínim d’inversió pública similar a d’altres democràcies europees.

Més inversió en educació pública; garantir aquest dret al llarg de la vida i combatre la segregació escolar. L’educació pública necessita més recursos per poder respondre a l’emergència educativa originada per la pandèmia però també per, d’una vegada per totes, garantir el dret a l’educació de forma inclusiva.

Una nova Llei de Barris. Els barris populars són els grans oblidats per la Generalitat des del govern tripartit d’esquerres. Per dignificar l’espai públic, l’espai compartit, per reforçar la cohesió social, per millorar l’accessibilitat i l’eficiència energètica dels habitatges, en definitiva, per adaptar els nostres barris al segle XXI, amb perspectiva de gènere i criteris ambientals, per tot això, un govern d’esquerres ha de tenir la prioritat de desenvolupar una nova Llei de Barris com la que proposa En Comú Podem. La rehabilitació energètica és un dels diferents camps de possible generació de llocs de treball que les polítiques de transició ecològica poden oferir.

El Baix Llobregat ha demostrat històricament que és possible l’enteniment de les forces d’esquerres. De fet, aquestes aliances son imprescindibles per entendre els avenços de la nostra comarca, igual que el necessari diàleg i concertació amb els diferents agents socials i econòmics. Els tradicionals governs municipals de coalició a la nostra comarca són un bon exemple de política cooperativa, en defensa del bé comú i el progrés social.

A la nostra comarca, tot i l’ascens de l’extrema dreta -fet que no podem obviar-, les xifres són contundents: la suma de PSC, ERC i Comuns concentra el 60% dels vots. Al global de Catalunya la suma d’escons també obre la porta a aquest canvi de rumb necessari a la Generalitat, que hauria de reforçar una lògica de negociació amb el govern de l’Estat.

Davant la greu crisi que patim, i amb el repte de la gestió dels fons europeus, un govern d’esquerres a la Generalitat és necessari per sentar les bases d’una recuperació econòmica, política i social. Els barris i ciutats del Baix Llobregat mereixen aquest canvi. Cal apartar els vetos i negociar, pactar polítiques i també desacords. És possible. Posem-nos-hi.

Per Claudio Carmona, tinent d’alcalde de l’àrea de polítiques mediambientals i comunitàries a l’Ajuntament de Cornellà i coordinador comarcal de Catalunya en Comú al Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here