Els col·legis Sant Miquel dels Sants i L’Escorial de Vic i l’Institut Pla de l’Estany de Banyoles s’enduen els primers premis en les diferents categories

El jurat ha lliurat els guardons en un acte en format híbrid celebrat el passat dia 24 al migdia a l’Aula Magna i retransmès en streaming per Zoom i Youtube
 

La UVic ha lliurat aquest dimecres al matí els guardons de la novena edició del Premi Llegim Ciència, en un acte enformat híbrid que ha reunit més de 600 persones simultàniament entre l’Aula Magna i les plataformes de Zoom i YouTube. El certamen l’organitza la Facultat de Ciències i Tecnologia a través del programa de divulgació científica Ciència i Societat i pretén despertar l’interès per la literatura científica en els adolescents. En total han concorregut a la competició 86 relats de joves de tercer i quart d’ESO de 19 centres de Secundària de tot Catalunya.

En l’edició d’aquest any el concurs ha partit de la lectura del llibre Els crims de la taula periòdica (Santillana, 2019) de Xavier Duran i Jordi de Manuel, per proposar dues modalitats de relat entre les quals podien escollir els estudiants. En la primera, se’ls proposava escriure un final alternatiu a la novel·la, on apareguessin noves pistes relacionades amb la taula periòdica dels elements. En la segona modalitat, els nois i noies s’havien de posar en la pell d’en Malik, protagonista del llibre original, i convertir-se en periodistes per escriure un article complet, també relacionat amb la taula periòdica, que es pogués publicar al diari on treballa la Clara, una altra de les protagonistes.

El jurat, format per especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, ha atorgat el primer premi en la categoria de 3r d’ESO i modalitat de final alternatiu a Martí Mas, del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, seguit de Queralt Bonet, de l’Escorial Vic, i de Laia Martín, de l’Institut El Cairat d’Esparraguera. També s’han entregat premis en la categoria d’article periodístic.

Alguns dels estudiants guardonats han tingut l’oportunitat de compartir els seus relats amb tots els assistents de l’acte, llegint-los en veu alta a través de Zoom. Tots els textos presentats es troben publicats i es poden consultar a la pàgina web de l’esdeveniment.

L’acte de lliurament dels premis s’ha dividit, en dues parts diferenciades, una per tercer d’ESO i l’altra per quart. L’entrega de premis ha comptat amb la presència del vicerector de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet, així com amb la dels autors d’Els crims de la taula periòdica. Els estudiants han pogut interactuar amb els escriptors a través del xat de Zoom en un torn obert de diàleg, on s’han tractat qüestions relacionades amb la narrativa i la ciència. Les sessions les ha conduït la coordinadora del programa Ciència i Societat, la professora Julita Oliveras.

El Programa Ciència i Societat – UVic-UCC engloba dos projectes de divulgació científica orientats al foment de les vocacions científiques entre els nois i noies: les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i els Premis Llegim Ciència (PLC-UVic). Les activitats formen part del Programa “UDivulga. Ciència i Societat” que compta amb la col·laboració de la Fundació Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación i la Societat Catalana de Biologia (SCB).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here