L’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat i els alcaldes de Molins de Rei i Mollet del Vallès han demanat a Renfe mitjançant una carta, alternatives a la supressió dels passos entre andanes de les estacions de les seves ciutats

En una carta signada conjuntament, els Ajuntaments insten l’entitat a trobar una solució per evitar desplaçaments addicionals que afectaran principalment les persones usuàries més vulnerables, i en especial les persones amb mobilitat reduïda, a causa de les situacions específiques i transitòries en què es troben les estacions d’aquests tres municipis.

La carta, signada per l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz; l’alcalde de Molins de Rei, Xavier Paz; i l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, demana la moratòria de l’aplicació del Reial Decret 929/2020 que estableix la supressió dels passos entre andanes, o bé una reunió on poder valorar solucions davant d’aquesta situació.

La reacció es produeix després que Renfe comuniqués per carta la seva intenció de tancar aquests accessos, en compliment del que estableix l’esmentat Reial Decret sobre seguretat operacional i interoperabilitat ferroviàries. A efectes pràctics, això suposarà que les persones usuàries que arribin en tren i que tinguin algun problema de mobilitat hauran de continuar el seu viatge per baixar en l’estació més propera amb plenes garanties d’accessibilitat, fet que els tres ajuntaments consideren intolerable, i un greu perjudici per a la ciutadania.

A més, els tres municipis demanen agilitzar el màxim possible les actuacions que han de permetre l’accessibilitat total a les seves respectives estacions. La voluntat dels consistoris afectats és revertir la situació per poder garantir l’accessibilitat, la mobilitat i els drets de totes les persones, en igualtat.

El cas de Sant Feliu

L’alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, ha expressat el seu descontentament per la decisió de Renfe de procedir al tancament d’aquests passos a nivell entre via a les estacions de Sant Feliu, Molins i Mollet, assegurant que “suposa un clar greuge per a la ciutadania i els i les usuàries del transport públic de Sant Feliu i de la resta de municipis”.

A efectes, pràctics, això suposa que les persones usuàries que arribin en tren per la via 1 i que tinguin algun problema de mobilitat hauran de continuar el seu viatge per baixar en l’estació més propera amb plenes garanties d’accessibilitat. En el cas de les línies que travessen Sant Feliu i Molins de Rei això suposarà desplaçar-se fins a l’estació de Martorell, on les persones usuàries hauran de canviar d’andana i pujar en un tren de la línia R4 que faci el recorregut en sentit contrari, per finalment baixar en la destinació prevista.

Per tot això, l’alcaldessa demana la moratòria del Decret o la recerca immediata de solucions alternatives en una trobada amb Renfe.

En el cas de Sant Feliu aquesta petició també se sustenta en la creació, durant les primeres fases de l’obra del soterrament, d’una estació provisional accessible que evitarà els greuges de l’actual.

El cas de molins

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha volgut destacar “la seva total incomprensió i descontentament davant la decisió de Renfe de tancar els passos per sobre via”, per l’alcalde “això suposa un greu retrocés en termes d’accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda, no podem acceptar aquesta desigualtat en l’accés al transport públic dels nostres veïns i veïnes”.

Per altra banda, ha recordat que la vila continua reclamant celeritat en els tràmits administratius que han de permetre una nova adjudicació de les obres de l’estació destinades a garantir l’accessibilitat total al servei ferroviari de rodalies.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here