La revista Materials del Baix Llobregat, editada pel Centre d’Estudis Comarcals (CECBLL),  dedica el seu número 23 a la Xarxa de Memòria Democràtica de la comarca.

El dossier central de la revista inclou presentacions de la presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez, del conseller comarcal responsable d’aquest tema entre 2019 i 2020, Jordi Gil, de Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat i de Genoveva Català, presidenta del CECBLL.

La santfeliuenca, Maria Jesús Bono, que va ser responsable del Memorial Democràtic de la Generalitat entre el 2005 i el 2011, publica una interessant ponència titulada “El sentit democràtic de fer memòria”.

La revista també recull un seguit d’experiències relacionades amb el servei d’aigües de Cornellà durant la guerra civil, projectes de memòria democràtica a Esplugues, el refugi antiaeri de Sant Just Desvern, polítiques de memòria a Sant Feliu, la Xarxa de Memòria Democràtica de la comarca, sobre Marcel Lantez, comandant de la casa de prevenció de Castelldefels i sobre l’Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat.

Però Materials també es fa ressò d’altres qüestions d’interès comarcal: Rafael Bellido escriu sobre “La protecció urbanística de la Colònia Sedó”, Alberto- Jesús Martínez, publica el seu article “Al llarg d’un riu. La xarxa d’hospitals al Baix Llobregat medieval” i Oriol Estela reflexiona sobre “L’alimentació com a política pública: la carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona”.

L’apartat de Ressenyes presenta tres publicacions : “Descobrir el Canal de la Infanta. Set itineraris per la seva xarxa”, “Trencadís Violeta. El llegat de les dones de Sant Joan Despí” i “L’empresonament franquista al Baix Llobregat 1939-1960”.

Finalment, la revista incorpora també diversos Apunts Bibliogràfics sobre llibres relacionats amb la comarca.

Materials del Baix Llobregat, la revista coordinada per Josep Capmany, va ser presentada el passat dia 3 de març a Esplugues  i es pot adquirir a la Botiga de la pàgina web del Centre d’Estudis Comarcals per 12 euros; és gratuïta per als socis de l’entitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here