L’Ajuntament i TECH Friendly han organitzat la jornada ‘El paper de les ciutats metropolitanes en el context de l’Agenda Urbana’

Sant Boi va acollir el passat dimecres, 24 de març, la jornada ‘El paper de les ciutats metropolitanes en el context de l’Agenda Urbana’, organitzada per l’Ajuntament i TECH Friendly. Alcaldesses i alcaldes de tot Espanya -i representants de diferents institucions i organismes públics- han reflexionat sobre com impulsar els projectes de futur de les ciutats metropolitanes gràcies als fons Next Generation de la Unió Europea.

A l’acte de benvinguda institucional de la jornada, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret , va destacar que “Sant Boi és una ciutat metropolitana amb una àmplia trajectòria en la reflexió estratègica per avançar cap a un desenvolupament sostenible”. “El context i la realitat metropolitanes”, va afegir, “suposen una oportunitat perquè les ciutats articulem aliances i definim les nostres estratègies i projectes de futur a partir de l’Agenda Urbana”.

En aquest acte també van participar el secretari general d’Agenda Urbana y Vivienda del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA), David Lucas; el secretari general en funcions d’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra; el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, i elsoci director de TECH Friendly , Sergio Serna.

Una vintena d’ajuntaments de ciutats metropolitanes , organismes i administracions públiques van participar en la jornada. Van tenir-hi lloc quatre meses de reflexió i debat.

La primera mesa, amb el títol “La Agenda Urbana ante los fondos Next Generation ”, va posar de manifest la importància de, en l’actual context de crisi sanitària i socioeconòmica, aprofitar els fons europeus existents a disposició de les entitats locals per accelerar el desenvolupament de les ciutats i encarar els reptes de la digitalització i la sostenibilitat.

A la segona mesa va debatre’s sobre “El repte de la mobilitat sostenible en entorns metropolitans”, tenint en compte que el nou model de mobilitat constitueix un dels grans desafiaments en la lluita contra el canvi climàtic i per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

A la tercera mesa de debat, ” Rehabilitació i regeneració urbana “, va parlar-se sobre la rehabilitació com un dels eixos estratègics dels fons europeus de reconstrucció, raó per la qual es presenta com una oportunitat per a la reactivació econòmica a partir de fórmules d’actuació afavoridores de l’eficiència en l’ús dels recursos, la col·laboració público-privada o els estalvis energètics, entre altres factors determinants.

A la quarta mesa, “Innovació i digitalització de les ciutats”, les reflexions van abordar qüestions com les Missions d’Innovació i Ciència, la Compra Pública Innovadora (CPI), el paper de la Intel·ligència Artificial (IA) i el ‘big data’, les xarxes de ciutats i la col·laboració público-privada per avançar en l’aposta cap a la innovació i la digitalització de les ciutats metropolitanes.

La secretària general d’Innovación del Ministerio de Ciencia e Innovación , Teresa Riesgo, va posar el punt final a la jornada afirmant que “l’any 2021 és un any de canvi i d’esperança que ens ofereix nous horitzons per, mitjançant la ciència, la innovació i el treball en xarxa, poder estar preparats per fer front en el futur a noves dificultats”.

La trobada, organitzada conjuntament per l’ Ajuntament de Sant Boi i TECH friendly , va estar de format híbrid, tot combinant intervencions presencials (a Can Massallera) i telemàtiques. Hi han participat més de 350 persones.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here