Elbaix.cat es va fer ressò de la presentació del llibre “Paisatges contemporanis del Baix Llobregat”, publicat pel Centre d’Estudis Comarcals, el passat dia 16 de març. Però, més enllà de la noticia, ara pertoca fer arribar al públic els continguts d’una obra de gran qualitat.

“Paisatges contemporanis del Baix LLobregat. Innovació i creativitat per a un territori en transició” (CECBLL, 2020) és encara un dels fruits del “Congrés El Baix Llobregat a Debat” celebrat els anys 2016 i 2017. Es tracte d’un workshop internacional que va comptar amb la participació de professorat i estudiants de màster de deu universitats d’arreu: a més de la UAB i la UPC, hi van participar centres universitaris de França, Polònia, Xina, Costa Rica, Portugal i tres universitats italianes, entre elles la de Sassari (Sardenya) amb subseu a l’Alguer. Un autèntic luxe per a la comarca del Baix Llobregat. El professor de la UAB, Francesc Muñoz, director del Màster en Intervenció en el Paisatge i el Patrimoni hi va jugar un paper fonamental. El Centre d’Estudis hi va aportar tota la intendència i els recursos humans per a fer possible l’estudi. Ara, el llibre publicat permet al públic en general gaudir de les conclusions d’aquell workshop. L’edició ha estat a cura d’Esther Hachuel.

A més d’unes interessants presentacions a càrrec de Genoveva Català. Conxita Sánchez, Eva Martínez, Josep Maria Carreras, Joan Roca i Francesc Muñoz, l’obra inclou un apartat teòric titulat “El paisatge i el patrimoni en el segle XXI”, amb articles der Rosário Oliveira ( Universitat de Lisboa), de Massimo Angrilli ( Universitat de Chieti-Pescara), de Domenico Potenza ( de la mateixa Universitat)  i de Francesc Muñoz (UAB). Una part essencial de la publicació és la fotografia que il·lustra tota l’obra. Carma Casulá, Christopher Willan i Francesc Muñoz ho expliquen en el capítol “La mirada fotogràfica, un pretext per reflexionar sobre el paisatge del Baix Llobregat”.

La part essencial de la tasca realitzada s’exposa en l’apartat “El Baix Llobregat en cinc paisatges”: “El Parc Agrari del Baix Llobregat: oportunitats col·lectives des d’una infraestructura estratègica en un context metropolità”, “El riu Llobregat: estratègies per a un patrimoni amb nous valors emergents”, “Les urbanitzacions de l’Ordal: l’activació de la dispersió des dels valors públics-col·lectius”, “Les àrees especialitzades: diàleg amb els valors agrícoles i millora de dèficits de qualitat paisatgística” i “L’autovia C-31: oportunitats i estratègies de patrimonialització en un context metropolità”. El llibre acaba amb una reflexió final, “Per una nova agenda del territori”, del professor Francesc Muñoz, que assenyala com a objectiu primer de la seva tasca: “Aconseguir que les futures transformacions del territori, que de ben segur canviaran molts aspectes dels municipis del Baix Llobregat ta com els coneixem avui, no signifiquin la pèrdua de valors d’identitat i caràcter que recullen els paisatges que hem pogut conèixer i valorar”.

Ara que s’apropa Sant Jordi, aquest llibre hauria d’estar ben present en la tria que la ciutadania de la comarca pugui fer per adquirir o regalar. Els gestors i gestores del territori, des de la Generalitat o des dels ajuntaments, l’haurien de tenir com a lectura obligada. “Paisatges contemporanis del Baix Llobregat” es pot comprar a la botiga virtual del CECBLL al preu de 32 euros ( a meitat de preu per als socis i sòcies de l’entitat).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here