La ciutat ha acollit l’acte de presentació de l’onzena edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

14 activistes pels drets humans de diferents països del món participen en l’onzena edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans . Sant Boi ha acollit aquest dimarts, dia 18 de maig, l’acte inaugural del projecte, que enguany està dedicat a la defensa de la terra i el medi ambient, amb especial atenció a la seva intersecció amb els drets de les persones migrades i refugiades, el dret a la pau, els drets de les dones i els de les persones LGTBI.

A l’acte de presentació, conduït per la regidora de Coperació, Solidaritat i Pau, Alba Martínez, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha assenyalat “la importància de consolidar l’aposta que fem per aquest projecte, un referent sorgit des del compromís del món local amb els drets humans “.

A més d’algunes de les persones defensores dels drets humans de la present edició, han assistit a l’acte representats dels municipis i les entitats que participen en aquesta iniciativa, com les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, i de Begues, Mercè Esteve, i del president del Fons Català per al Desenvolupament i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda.

Durant tot l’any, aquests i aquestes activistes participaran, principalment de manera virtual, en activitats de sensibilització, visibilització i incidència política i social, amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca que realitzen i conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites .

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte conjunt del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat en què participen 27 municipis catalans i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Català Internacional per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Sant Boi i la resta de municipis presents en aquesta edició s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.

Exigeixen també l’ alliberament incondicional d’Abdulhadi Al-Khawaja (Bahrain) i Ilham Tohti (Minoria Uigur de Xina), Nasrin Satoudeh (Iran) i els Defensors del Aigua del Guapinol (Hondures), defensors i defensores de drets humans, que estan actualment empresonats als seus països d’origen, per la seva tasca de denúncia i activisme.

Activistes participants

Yolanda Oqueli (Guatemala, refugiada a Euskadi): defensora dels drets humans i ambientals.

Milena Florez (Colòmbia): defensora dels drets humans i ambientals.

Amaru Ruiz (Nicaragua, refugiat a Costa Rica): defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador, formador, ambientalista i president la Fundación del Río.

Karen Taxilaga (Mèxic): defensora dels drets humans i dirigent camperola.

Margarita Pineda (Hondures): activista de la comunitat lenca i defensora de la terra, el territori, els drets ambientals i els drets dels pobles indígenes.

Reynaldo Domínguez (Hondures): defensor dels drets humans i ambientals d’Hondures, és el president de la Junta de l’Aigua del Guapinol i coordinador del Comitè Municipal de Defensa dels Béns Comuns i Públics de Tocoa (CMDBCP).

Czarina Musni (Filipines): advocada i defensora dels drets humans de Mindanao, membre de la National Union of Peoples’ Lawyers (NUPL), i de la Union of Peoples’ Lawyers in Mindanao (UPLM).

Leiria Vay (Guatemala): defensora indígena Maya K´iche de Guatemala, lideresa del Comité de Desarrollo Campesino (CODECA).

Ruth Mumbi (Kenia): activista per la justícia social, lluita contra l’opressió econòmica i de classe dins de la seva comunitat a les zones de baixos ingressos, amb una llarga trajectòria en la defensa de dones i joves vulnerables.

Marcelline Nyiranduwamungu (Ruanda, resideix a Bèlgica): defensora dels drets humans, dels drets de les dones i del dret a la pau.

Manal Tamimi (Palestina): reconeguda defensora dels drets humans de palestina que lluita per la pau i contra la ocupació.

Luz Marina Hache (Colòmbia): lideresa sindicalista durant més de 40 anys i defensora dels drets humans.

Karla Avelar (El Salvador, refugiada a Suïssa): defensora salvadorenya dels drets del col·lectiu LGBTIQ+.

Regina Zoe Magallón (Mèxic): activista mexicana pels drets de la comunitat LGBTTIQ+, especialment de les persones trans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here