● S’han programat 20 pel·lícules de 16 països diferents i es faran vuit debats: cinefòrums amb directors/es, presentacions de llibres i xerrades

● El Festival es fa gran: durarà deu dies i es faran vuit xerrades i cinefòrums presencials i virtuals amb directors i directores, així com presentacions de llibres

● La celebració presencial a CineBaix es completa amb la programació d’algunes de les pel·lícules a la plataforma virtual pròpia la SALA7.CINEBAIX.VIRTUAL

 

El Festival de Cinema Africà de La Mostra de CineBaix creix: passa de celebrar-se de cinc a deu dies i aposta per una programació molt completa, que inclou una desena d’estrenes i vuit xerrades i cinefòrums amb directors i directores de les pel·lícules, que participaran a Festival de manera presencial o bé online. En total, del 27 de maig al 6 de juny es podran veure 20 pel·lícules de 16 països diferents, una oportunitat única per veure un cinema poc sovint disponible als cinemes més comercials. La programació inclou títols de països com Nigèria, Madagascar, Burkina Faso, Congo, Kènia, Ruanda, Camerun o Etiòpia, entre d’altres. Tot plegat formarà part de deu dies de celebració del cinema africà en totes les seves formes i possibilitats.

20 pel·lícules de 16 països diferents

La secció oficial del Festival de Cinema Africà comptarà amb 10 pel·lícules de 10 països diferents, on destaca la presència del cinema documental i la varietat de mirades  arreu del continent. Algunes de les pel·lícules més destacades són l’aclamada La nuit des rois de Philippe Lacôte, un drama de Costa d’Ivori que va figurar entre les millors pel·lícules de 2020 i que narra la vida d’un home a una presó que, curiosament, està governada pels seus propis presos. També es podrà veure Running against the Wind de Jan Philipp Weyl, estrena a Espanya que inaugurarà el Festival dijous 27, que és una història d’amistat i lleialtat que segueix a dos joves etíops; Notre-Dame du Nil d’Atiq Rahimi, basada en la novel·la de Scholastique Mukasonga i que retracta un coming-of-age sobre un grup de noies joves de Ruanda a un internament catòlic i en temps de violència; o Pas d’or pour Kalsaka de Michel K. Zongo, un documental que mostra el boom de la mineria a Burkina Faso a la dècada dels 2000 i les conseqüències desastroses socials i ambientals que va deixar al seu pas a la ciutat de Kalsaka.

Una de les seccions del Festival és Des de l’altra riba, que recull la mirada de cineastes que miren des de l’altra riba del Mediterrani. S’hi podran veure títols com Karen de María Pérez Sanz, un preciós retrat de l’escriptora Karen Blixen (que, sota el pseudònim d’Isak Dinesen, va escriure la famosa Memòries d’Àfrica) interpretada per la cantautora Christina Rosenvinge, i Petit País d’Eric Barbier, nominada als premis Cèsar per retratar la vida dels refugiats a través de la mirada d’un nen de deu anys.

Vuit cinefòrums: connexions amb directors/es i debats presencials

El Festival comptarà amb cinefòrums, debats i presentacions de llibres cada dia. N’hi ha que es faran amb la participació de directores i autors de manera presencial a CineBaix i d’altres es faran a través de la connexió en streaming amb el sistema CINEBAIX.LIVE.

És el cas de la inauguració, el 27 de maig, que es farà un cinefòrum amb el director de Running Against the Wind, Jan Philipp Weyl, el 28 de maig amb María Pérez Sanz, directora de Karen (Into Africa), el 3 de juny amb Frederik Louis Hviid i Anders Ølholm directors de Shorta. El peso de la ley, i el 4 de juny amb Lula Ali Ismail, directora de Dhalinyaro.

Presencialment vindrà la directora del documental Herencia, Ana Hurtado, el dia 5 de juny, es farà una xerrada sobre “La lluita feminista, antiracista i anticolonialista”, a càrrec de Basha Changuerra, dissabte 29 de maig, després de la pel·lícula Vénus noire, diumenge 30 amb la presentació del llibre La virilitat d’Espanya a l’Àfrica. Nació i masculinitat al colonialisme al Marroc, amb Gemma Torres, autora del llibre, després de projectar Notre-Dame du Nil, i el 6 de juny, amb la cloenda, Jordi Sant Gisbert (presencial) i Eduard Gargallo Sariol (per streaming) presentaran el llibre El petit imperi. Catalans en la colonització de la Guinea Espanyola, després del documental Memòria negra.

Deu pel·lícules subtitulades en català

Les pel·lícules del Festival de Cinema Africà es podran veure totes en versió original subtitulada. I la meitat estaran subtitulades en català. De fet, vuit de les pel·lícules les hem subtitulat en català des de CineBaix amb mitjans propis especialment per aquesta edició del Festival de Cinema Africà.

El Festival de Cinema Africà, també a la Sala 7 virtual

En aquesta edició, el Festival de Cinema Africà també es podrà gaudir parcialment de manera virtual. Tretze de les vint pel·lícules de La Mostra es podran veure a través de la plataforma virtual pròpia de CineBaix: la Sala 7 virtual, un cop projectades a la gran pantalla del cinema. A partir de l’1 de juny hi haurà set títols disponibles i a partir del dia 7, un cop es tanqui el Festival presencial, n’hi haurà sis més. Les pel·lícules es podran veure fins el dia 13 de juny, amb els preus habituals de la Sala 7.

L’aforament a les sales de CineBaix estarà restringit al 50%. Podeu consultar horaris i tots els detalls sobre la programació a la web de La Mostra de CineBaix.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here