Volen mantenir la protesta fins el 19 de setembre, dia de la gran manifestació convocada pels ecologistes. Entitats ecologistes també criden a la “mobilització massiva” el 19 de setembre tot i la suspensió de l’ampliació de l’aeroport anunciada per part del govern de l’estat. Els organitzacions convocants creuen que les reivindicacions continuen vigents i demanen aturar qualsevol creixement aeroportuari

Una trentena de persones del Prat de Llobregat agrupades a l’associació ‘La gent del fang’ han acampat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir un no “rotund” i “definitiu” a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Sota el lema ‘El Prat, el meu lloc al món’, les concentrades volen “fer sentir la veu” de la societat pratenca, els damnificats més immediats en cas que l’ampliació prosperi algun dia.

En un comunicat, asseguren que el projecte és una maniobra especulativa, innecessària i nociva per a la salut que agreujarà els desequilibris territorials i no comportarà cap benefici per a la ciutadania. Per això, volen mantenir l’acampada fins el 19 de setembre, quan se sumaran a la manifestació ecologista convocada a Barcelona el dia 19 de setembre, a la que donen tot el suport.

També expliquen que si han convocat l’acampada de manera paral·lela és per fer una “demostració de força” del teixit associatiu del Prat, que s’oposa de manera unitària als plans d’ampliació d’Aena. Malgrat que el govern espanyol ha anunciat l’aturada del projecte d’ampliació, no han desconvocat l’acció perquè temen que un nou gir de guió pugui tornar a posar-lo sobre la taula abans del 30 de setembre, quan el DORA ha de ser aprovat al Congrés. Els impulsors de la iniciativa han fet una crida a visitar i sumar-se al campament per enviar un missatge clar i nítid als responsables polítics.

Entitats ecologistes criden a una “mobilització massiva” el 19 de setembre tot i la suspensió de l’ampliació del Prat

Les entitats organitzadores de la concentració del 19 de setembre a Barcelona contra l’ampliació de l’aeroport del Prat fan una crida a participar-hi de forma “massiva” encara que el govern espanyol n’hagi suspès la inversió de 1.700 milions d’euros.

En un comunicat d’Ecologistes en Acció, les entitats consideren que les reivindicacions com la defensa del Delta del Llobregat o revertir un model econòmic que es demostra “insostenible” continuen vigents i per això demanen “sortir al carrer” el diumenge 19 per exigir la “paralització indefinida” de qualsevol ampliació d’activitat o d’infraestructura aeroportuària.

Amb la concentració, també volen sumar-se al rebuig a les ampliacions dels aeroports de Palma i Madrid i les connexions dels de Reus i Girona.

Les entitats consideren que aquesta “lluita va molt més enllà” d’una ampliació concreta i creuen que cal abordar “noves polítiques que transformin l’actual model econòmic especulatiu i injust en un model que cobreixi les necessitats bàsiques del conjunt de la població i respecti el territori i els límits biofísics del planeta”.

També veuen en l’anunci del govern espanyol de suspendre la inversió anunciada “un moviment tàctic enmig de la total irresponsabilitat dels governants”, que acusen de “jugar amb inversions ‘ecocides’ i catastròfiques” en plena emergència climàtica.

Els organitzadors de la concentració exigeixen que es paralitzi qualsevol ampliació d’infraestructures o activitat aeroportuàries i plans de creixement de l’aviació, tant l’ampliació de pistes com les noves terminals i noves connexions ferroviàries entre aeroports, així com els projectes immobiliaris associats.

També demanen que es posi en marxa un pla de redimensionament d’AENA que inclogui el tancament d’aeroports deficitaris abans de la pandèmia i l’eliminació dels vols en trajectes curts que tinguin alternativa ferroviària. A més, reclamen executar les compensacions pendents de les anteriors ampliacions de l’aeroport del Prat, el port i pel desviament del riu, i les mesures per frenar el deteriorament dels valors naturals i agraris del Delta del Llobregat en resposta a l’expedient d’infracció de la Comissió Europea.

Una altra demanda de les entitats és impulsar polítiques de sobirania alimentària i inversions al Parc Agrari del Baix Llobregat, com en la xarxa de reg i la de drenatge, i polítiques per transformar el model econòmic i per protegir el dret a l’habitatge, a la salut, a la mobilitat justa i sostenible i a un treball digne.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here