L’Onze de setembre, Festa nacional de Catalunya, té al Baix Llobregat un sentit especial. La presència de la tomba de Rafael Casanova (Moià, 1660- Sant Boi, 1743), conseller en cap de Barcelona durant la resistència del setge de Barcelona el 1714, a l’església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat marca cada any els actes a Catalunya i a la comarca.

El programa d’actes s’inicia a les 10 hores amb la hissada de la senyera i la tradicional ofrena floral a la Plaça Jaume Oliveras i a l’església de Sant Baldiri. Primer tindran lloc les ofrenes institucionals i a continuació, a partir de les 11, les de les entitats, partits i sindicats. Simultàniament es faran sardanes a la plaça de l’Ajuntament a càrrec de la Cobla Sabadell.

Aquest any, tot i que continuen en vigor determinades mesures restrictives a causa de la pandèmia, els actes recuperen part de la normalitat perduda l’any passat. Els representants de la Generalitat, Diputació de Barcelona, AMB, Consell Comarcal i Ajuntaments podran realitzar, a diferència del que va passar l’any 2020, les seves ofrenes.

Un aspecte original de la celebració d’aquest any és l’homenatge al voluntariat de Protecció Civil per la seva tasca durant la pandèmia; per aquest motiu els voluntaris són els encarregats de lliurar la bandera catalana a les autoritats.

Els actes a la capital el Baix Llobregat

La resta de municipis també viuen la Diada Nacional, amb actes parcialment recuperats. A la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, la commemoració té lloc a la Plaça Lluís Companys, per tal de facilitar la presència de públic, si bé l’aforament de l’acte és limitat i restringit a entitats, institucions convidades i particulars que hagin reservat prèviament la seva localitat. L’acta s’inicia a tres quarts de 12 del migdia amb el repic de campanes de la Catedral de Sant Llorenç.

A les 12 sonarà el cant de la senyera i l’alcaldessa Lidia Muñoz farà la intervenció institucional. A continuació es fan les ofrenes florals i es tanca l’acte amb l’himne dels Segadors. Posteriorment les flors seran traslladades al monòlit del Passeig Onze de Setembre, ubicació tradicional de les ofrenes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here