Donem continuïtat a aquesta subsecció gràcies a la col·laboració del Soci del Grup Excursionista Santfeliuenc (GEPS) i de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Bosch; de la mà de qui estem descobrint excursions a les muntanyes de la nostra comarca

Itinerari pel sud de Vallirana, sortint de l’Urbanització Mas de les Fonts, passant per la Creu d’Ardenya, pujant al Puig Saiada (621) i tornant a l’inici pel Pla del Sotarro.

La zona sud de les Muntanyes de l’Ordal, a cavall entre els municipis d’Olesa de Bonesvalls (Alt Penedés), Begues, Vallirana i Cervelló, forma una carena on destaquen, d’oest a est, els cims del Montau (657), Puig Saiada (621), Penya del Moro (467) i Puig Vicenç (468). L’itinerari proposat completa els recorreguts per la zona limítrof entre Vallirana i Begues.

Aproximació: anant per l’autovia B-24 cap a Vallirana, hem de prendre la sortida Vallirana – Cervelló, en la rotonda anar cap a la dreta i en la cruïlla amb la N-340 continuar cap a l’esquerra. Després ens hem de dirigir cap a les urbanitzacions La Solana i Mas de les Fonts. En aquesta darrera, aparquem al final de l’avinguda de Begues.

Itinerari: anada en vermell i tornada en blau. Mapa ICC

0.00 Vallirana: final de l’avinguda de Begues (416). Davant del dipòsit d’aigua, seguim una pista de terra cap a la dreta (oest), amb marques i un pal indicador del sender PR-C 160. En pocs minuts arribem un collet (456) i en la cruïlla seguim recte. Deixem a la dreta una cabana de vinya i seguim recte sempre per la pista principal.

0.20 Coll de la Creu d’Ardenya (477; pal indicador): en la cruïlla prenem la pista cap a la dreta. Arribem al Pla del Cirerer (536; pal indicador), on deixem el PR-C 160 (que va cap a Begues) i seguim una pista cimentada cap a la dreta. En la següent cruïlla (538) seguim cap a l’esquerra (indicador de la central elèctrica). Acaba la pista cimentada i en dues cruïlles seguim cap a l’esquerra pel camí de terra, rodejant la central elèctrica.

1.00 Puig Saiada (621): amb una torre elèctrica i un amuntegament de pedres, una mica cap a la dreta. La pista continua cap al cim del Montau. Després d’un descans de 10 minuts, tornem enrere desfent el camí.

1.45 Coll de la Creu d’Ardenya (477; indicador): en la cruïlla seguim ara recte per la pista (est). El primer corriol a l’esquerra ens porta fins a la Creu d’Ardenya (del 1882 i restaurada el 2001), molt a prop de la pista. El segon corriol a la dreta porta a les restes del dolmen d’Ardenya, actualment poc més que un amuntegament de pedres. Tornant a la pista principal, seguim cap a l’est. En una cruïlla (505) seguim per l’esquerra.

2.10 Pla del Sotarro (560): en la cruïlla seguim cap a l’esquerra (fita de pedres). A partir d’ara ens internem al Bosc del Sotarro on ens trobarem nombroses cruïlles. En la primera (556) seguim recte. En la segona (551) seguim a la dreta. En la tercera (552) a l’esquerra. En la quarta (532) a l’esquerra. En la cinquena (532) a la dreta (podem veure la Bassa de la Llacuna (529) a la dreta)). Després el camí vira a l’esquerra (541). En les dues següents cruïlles (467 i 458) seguim a la dreta, enllaçant amb el camí que hem fet a la pujada. Arribem al collet (456) i seguim recte avall fins on hem deixat el cotxe.

2.45 Vallirana: final de l’avinguda de Begues (416).

Dificultat: molt fàcil. El desnivell total és de 288 metres, 205 fins al Puig Saiada i 83 a la tornada fins al Pla del Sotarro. La primera part del recorregut va pel sender PR-C 160 i hi ha diversos indicadors. El recorregut de tornada des del Pla del Sotarro requereix cert sentit d’orientació, tot i que els diversos camins sempre acaben arribant al Mas de les Fonts.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here