Les MAT (Línies de Molt Alta Tensió) acostumen a provocar el rebuig dels territoris afectats pel seu pas. Aquets és el cas del Projecte de Línia aèria elèctrica 400 KV entre Valmuel, a Alcañiz (Terol) i Begues, al Baix Llobregat. El tram català aniria de Batea  (Terra Alta) fins a la localitat de Begues, a través de 180 quilòmetres. El projecte ha estat impulsat pel Grup empresarial Forestalia que proposa una MAT de titularitat privada d’una longitud total de 274 quilòmetres i 475 torres elèctriques.

 

A  Begues hi ha inquietud: el Centre d’Estudis Beguetans (CEB) ha presentat al·legacions al projecte, sotmès a informació publica en el B.O.E del 6 de setembre, i el  qualifica de basat en “un model de renovables nefast i trinxant del territori”. El Centre d’Estudis destaca que segons el B.O.E “Los parques eólicos anteriormente mencionados cuentan con permiso de acceso a la Subestación SE Begues 400 KV, otorgado con fecha 14 de septiembre de 2020”.

 

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, que afirmava fa poc “estar a l’expectativa” i centrat a mirar que el projecte compleixi els “requisits ambientals”, s’ha anunciat la presentació d’al·legacions ja que considera que la línia afectaria a espais d’alt valor natural inclosos a la Xarxa Natura 2000 i també al medi agrari. La consellera Teresa Jordà, d’ERC, ha afirmat: “No ens agrada gens el projecte tal com està platejat”, sense mostrar-s’hi obertament en contra. Més contundent és el posicionament de les autoritats del territori afectat: alcaldes del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès es van reunir, fa unes setmanes, amb representats de la Generalitat per intentar aturar la línia.

 

On l’oposició política és especialment intensa és al municipi de Begues i a les institucions locals. Junts per Catalunya de Begues ha expressat  un “no rotund a la MAT”. ERC està presentant mocions contra la línia en els ajuntaments on té representació: els acords que la moció proposa demanen al govern espanyol la retirada del projecte però sense fer cap referència al Govern de la Generalitat.  La CUP també ha anunciat la presentació de mocions pròpies. Begues en Comú ha registrat al Ministeri un extens document de 25 pagines amb setze al·legacions qüestionant el projecte. En Comú Podem ha demanat la suspensió de la línia i ha criticat la passivitat dels governs de l’Estat i de la Generalitat durant massa anys sobre les renovables. Davant un rebuig tan evident, les coses es podrien moure: la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica del govern central, Teresa Rivera, va reconèixer fa pocs dies al Senat que “és difícil d’entendre la lògica energètica i ambiental” d’aquest projecte privat que va qualificar de desproporcionat; la ministra es va comprometre a examinar el projecte “amb totes les cauteles”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here