L’any 1998 La Palma de Cervelló aconseguia constituir-se com a nou municipi després de molts anys de lluita. Però les condicions de la segregació no s’han pogut acabar d’acordar fins aquest  passat 29 de setembre.

Una sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya obligava a l’Ajuntament de La Palma a pagar 705.000 euros al de Cervelló, però aquesta quantitat era inassumible si no hi col·laborava alguna altra administració.  Després d’haver intentat que la Diputació de Barcelona ajudés, ara l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a través del Programa d’actuacions de cohesió, ha fet possible l’acord, en decidir que destinarà part dels fons per a inversions a La Palma al municipi de Cervelló durant períodes quadrianuals fins l’any 2031. S’aconsegueix així que el compliment de la sentència causi el menor impacte possible als serveis municipals de La Palma.

Els alcaldes dels dos municipis, Xavier González, de La Palma, i José Ignacio Aparicio, de Cervelló, han signat el conveni que posa fi a les discrepàncies de tants anys.

La Palma de Cervelló havia estat municipi entre 1937 i 1939, durant la Segona República, mitjançant una ordre de 27 de maig de 1937 del President de la Generalitat Lluis Companys.

En suprimir el franquisme les resolucions de la Generalitat, La Palma va tornar a pertànyer a Cervelló. Durant els anys vuitanta es va anar creant un moviment que exigia la recuperació de la condició de municipi independent; el moviment ciutadà es va estructurar en la Comissió per a la Segregació. L’any 1995 totes les forces polítiques de Cervelló van votar a favor de la desagregació de La Palma. Però els governs de la Generalitat presidits per Jordi Pujol s’hi varen oposar en diverses ocasions. Finalment, però, va ser el mateix president Pujol qui va aprovar el 21 de juliol de 1998 el Decret que creava  el nou municipi, però que deixava serrells pendents pel que fa a les qüestions econòmiques i de patrimoni. Es va formar una comissió gestora i l’any 1999 ja es varen celebrar eleccions municipals com en les altres localitats.  Una de les persones que es va distingir en la lluita per aconseguir la constitució de La Palma com a municipi va ser Joaquim Obiols, que l’any 2001 arribaria a l’alcaldia. Però des de l’any 1998 quedava pendent formalitzar les compensacions que pertocaven a Cervelló, tema que ara s’ha resolt favorablement pels dos municipis.

La Palma de Cervelló ( Baix Llobregat)  té una  població d’uns 3.000  habitants. A les darreres eleccions locals de 2019, el grup de La Palma Sempre  ( Comuns-ECG), encapçalat per Xavier González, va guanyar els comicis obtenint el 37’6 per cent dels vots i cinc regidors. Junts en va treure quatre, ERC, un, i el PSC, un.

Font: Ajuntament de Cervelló

Fotografia de Xavier González: La palma.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here