L’Ateneu de Sant Feliu de Llobregat va acollir aquest passat dijous l’acte de presentació del llibre “Democràcia i construcció de la cultura popular festiva a Sant Feliu de Llobregat” escrit per d’Àngel Merino. La sala va registrar un ple total.

L’acte va comptar amb les intervencions, a més de la de l’autor, de l’alcaldessa de la ciutat, Lidia Muñoz, de la presidenta del Centre d’Estudis  Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català, i d’Esther Hachuel, directora del CECBLL i editora de la publicació. El Centre d’Estudis a través d’Edicions del Llobregat ha estat l’encarregat d’editar el llibre.

Àngel Merino és llicenciat en Filosofia i Lletres (especialitat en Filologia Romànica) i ha estat alcalde de Sant Feliu entre el 2000 i el 2003 i, abans, fou regidor de Cultura entre 1983 i 1991, període en que va impulsar la tasca de recuperació de la cultura popular de la ciutat. Va participar en la creació del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre. És autor de diverses publicacions entre les que destaca “Construyendo dignidad: del barrio a la ciudad”, una crònica del moviment veïnal al barri de La Salut de Sant Feliu. En l’actualitat està al front de la Universitat Social Lliure Autogestionada (USLA) dins l’Ateneu Santfeliuenc.

El llibre, molt ben editat i amb un bon material gràfic, fa un repàs a la història de Sant Feliu, començant amb la voluntat del franquisme de destruir la cultura popular i homogeneïtzar-la. També explica la resistència feta en condicions molt difícils pels grups i entitats que, com l’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu, vinculada al Centre Parroquial, van intentar mantenir el que van poder de les manifestacions de la cultura popular. El llibre exposa la decadència de les festes durant l’etapa final de la dictadura i el naixement, durant la transició, de noves formes de celebració vinculades a l’oposició democràtica, com el Congrés de Cultura Catalana, al moviment veïnal i a diverses entitats ciutadanes. Però la part central del llibre la destina l’autor a repassar com amb el nou ajuntament democràtic nascut el 1979, i especialment en el segon mandat iniciat l’any 1983, es va dissenyar una acció planificada des de l’Ajuntament pactada amb el teixit associatiu per a impulsar la cultura popular festiva. Merino, que va ser regidor de Cultura en aquella etapa decisiva, recorda el naixement del bestiari i de les colles que ara estructuren la Festa, en bona part inventades de bell nou però sempre amb la voluntat d’entroncar amb la tradició. Una obra imprescindible per difondre la memòria sobre Sant Feliu de Llobregat, però, més enllà, una aportació de qualitat a la reflexió entorn de la cultura popular.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here