La caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca ha estat sovint escenari d’actes i declaracions que han causat polèmica.

L’any 2013 la delegada del Govern del PP a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, va lliurar un diploma a la caserna de Sant Andreu a la “Hemandad de Combatientes de la División Azul”, la unitat militar que el règim franquista va enviar a lluitar a favor de Hitler contra la URSS durant la II Guerra Mundial. L’acte es va celebrar en motiu del 169 aniversari de la Guàrdia Civil. Hi van assistir dirigents de grups d’extrema dreta. Tots els partits polítics catalans, excepte el PP i Ciutadans, van demanar la dimissió de la dirigent del PP.

L’any 2017, en motiu del referèndum de l’1 d’octubre, la polèmica va tornar a planar sobre la caserna del Baix Llobregat. L’any següent, com a conseqüència de les denúncies presentades per famílies de guàrdies civils de la caserna de Sant Andreu, nou professors de l’Institut El Palau de la localitat varen ser acusats de delictes d’odi per haver fet, segons els denunciants, comentaris “despectius” i “humiliants” contra la Guàrdia Civil i alumnes fills dels agents. La denúncia va despertar una onada de solidaritat al Baix Llobregat i a tot el país. El juliol de 2019, el jutge posava fi al malson dels professors i arxivava les darreres denúncies: cap ni una no va prosperar però els professors afectats varen haver de patir una situació molt desagradable.

Ara que sembla que l’ambient polític està més calmat, de forma inexplicable, segons informa El Nacional, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general José Luis Tovar ha denunciat “les dificultats professionals i familiars” que viuen els agents a Catalunya. Tovar, que ha afegit que “no es podran compensar mai els vostres esforços i els de les vostres famílies”, ha fet aquesta declaració aquest divendres durant l’acte de celebració de la patrona de la Guàrdia Civil a la Comandància de Sant Andreu de la Barca. Segons Tovar, “entre els drets als quals renunciem no hi ha el de sentiu-nos acollits i a casa a la terra en la qual servim”.

L’acte ha estat presidit per la Delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, i pel secretari d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, Rafael Pérez, que fa pocs dies va protagonitzar una relliscada monumental en obviar que la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana de Barcelona havia estat escenari de les tortures infringides a militants antifranquistes. Pérez va haver de ser corregit per la portaveu del Govern central.

Fotografia: La Vanguardia

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here