Que Barcelona actua com a capital cultural i científica és indiscutible. Però en l’etapa del PP al Govern central i de Xavier Trias com alcalde Barcelona, les aportacions de l’Estat per aquest concepte es van perdre. La darrera aportació s’havia produït l’any 2011.

Ara, després de la insistència de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, el Consell de Ministres ha aprovat el conveni pel qual Barcelona recupera la condició de capital cultural i científica i, per aquest concepte, rep un total de 20 milions d’euros en subvencions directes a 37 entitats i esdeveniments de la ciutat. Unes entitats que donen servei, no tan sols a la ciutadania de Barcelona, sinó també a la de l’àrea metropolitana, a la del Baix Llobregat i, més enllà, a la de tota Catalunya. L’aportació està inclosa en el projecte de Pressupostos de l’Estat per a l’any 2022.

Segons el regidor de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, “No és una desig, és una obligació que té l’Estat”, recordant el que preveu la Carta Municipal de Barcelona. Martí ha posat el dit a la nafra assenyalant els “finançaments estratosfèrics” que es fan a institucions anàlogues de Madrid i que s’havien deixat de fer a Barcelona creant un greuge comparatiu impresentable.

Per la seva banda, l’alcaldessa Ada Colau ha volgut destacar que “la ciutat s’ha guanyat a pols” aquest reconeixement i ha lamentat que durant els governs de Mariano Rajoy (PP) i de l’alcalde Xavier Trias (CIU) la capitalitat cultural i científica de Barcelona quedés “en l’oblit”.

Les institucions i entitats beneficiades són:

 • Disseny Hub. Museu del Disseny de Barcelona ( a la fotografia)
 • Fundació Picasso
 • Museu d’Art Contemporani de Barcelona.
 • Museu Nacional d’Art de Catalunya
 • Fabra i Coats
 • Palau de la Música
 • Museu de Ciències Naturals
 • Gran Teatre del Liceu
 • Fundació Tapies
 • La Virreina Centre de la Imatge
 • Barcelona Supercomputing
 • Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
 • Teatre Lliure
 • Mercat de les Flors
 • Casa de les Lletres
 • L’Escocesa
 • Fundació Brossa
 • Activitats de Biblioteques
 • Fundacio Muñoz Ramonet.

També rebran ajuts diversos festivals i commemoracions:

 • Festival Grec
 • Festival Llum
 • Biennal Ciutat i Ciència
 • Residències de creació
 • Canòdrom.
 • Commemoració Any Miralles i Exposició Josep Miàs.
 • Festival BCNnegra
 • Món Llibre
 • Festival 42
 • Centenari Carmen Laforet
 • 30 aniversari de la mort de Montserrat Roig

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here