Almudena Grandes ha estat una gran escriptora i la seva mort ha suposat un cop molt fort per als amants de la bona literatura. Les mostres de condol han destacat  l’agraïment  i l’estima de molts dels seus lectors i lectores. El seu compromís amb la II República i el bàndol dels vençuts a la guerra ha estat reconegut pel món antifeixista de tot l’Estat espanyol. L’Associació Catalana d’Ex-Presos Polítics del franquisme ha publicat un comunicat en el que, recordant una frase de Montserrat Roig (“Si hi ha un acte d’amor aquest és la memòria”), ha repassat la contribució de l’escriptora madrilenya al coneixement de multitud d’episodis de la guerra i la dictadura franquista. Només el partit d’extrema dreta VOX semblava trencar el consens democràtic sobre la figura de l’escriptora amb un tuït que afirmava “Con odio has vivido y con odio has muerto”, recordant les crítiques de Grandes a la manifestació de la dreta radical espanyola a la Plaza de Colón de Madrid, el febrer de 2019. El seu marit, el poeta Luís García Montero ( a la fotografia durant l’enterrament), està molt unit al Baix Llobregat, sobre tot per la seva amistat amb un altre gran poeta, Joan Margarit, de Sant Just Desvern, que va morir el febrer d’aquest any.

Poc es podia esperar el president d’ERC i ex-alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, quan escrivia un tuït lamentant la mort d’Almudena Grandes, que una part de l’independentisme, la més radicalitzada, desencadenaria una ofensiva contra ell. Junqueras, potser des de la tranquil·litat del seu domicili a Sant Vicenç, va escriure: “Escriptora lluitadora, combativa i compromesa per donar veu als vençuts. Descansa en pau, Almudena Grandes”.

El tuït de Junqueras no ha agradat a la part més radical i tancada de l’independentisme que no perdona a Almudena Grandes les crítiques a Carles Puigdemont. Un tuït ha afirmat que Grandes “estava compromesa en atacar els independentistes catalans”. Un altre que “els autonomistes no sou més que espanyols i us aveniu amb els espanyolistes”. I un llarg llistat d’insults: “escòria”, desgraciat”, “monstre de merda”, “fastigós”, “immundícia humana”, “cuc llefiscós”, “pallasso”, “llepaculs” o el ja tradicional  “botifler”.

Els insults han arribat també a la desapareguda escriptora: “malparida”, “dona dolenta”, “feixista de manual” “nazi”, “racista”, “miserable” o “ella descansa, jo més”.

Aquests tipus d’intolerància que s’està instal·lant a Catalunya es distingeix molt poc de la de la dreta radical que tant ha odiat a Almudena Grandes. Molta gent, molts independentistes inclosos, ha sortit a defensar Almudena Grandes i Oriol Junqueras. Alguns han destacat que aquest sector de l’independentisme i VOX comparteixen opinions massa semblants i la mateixa forma agressiva i violenta d’expressar-les.

Fotografia: Heraldo de Aragón

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here