Diversos ajuntaments i organitzacions socials del Baix Llobregat commemoren aquest dimecres, 1 de desembre, el Dia Mundial de la Sida. Castelldefels, per exemple, celebrarà al teatre Plaza el dia 3 una taula rodona, moderada per Carla Antonelli, titulada “Castelldefels contra la SIDA-indetectable =intransmissible”, que acabarà amb una actuació de La Prohibida. I a Sant Joan Despí, el mateix dia 1, El Bulevard, Casal de Joves, ha organitzat un acte per parlar de les malalties de transmissió sexual d’una forma diferent amb la col·laboració del Grup LGTBIQ+ del Bule.

En motiu de la diada, el Comitè 1 de Desembre (Comitè 1D), Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, ha presentat els resultats d’una enquesta pròpia a persones amb VIH a casa nostra.  Aquestes són algunes de les conclusions:

  • Un 56% de les persones enquestades ha patit discriminació per raó del VIH. I fins a un 875 s’ha sentit discriminat/da per aquesta o d’altres causes.
  • El 90% de persones enquestades no ha denunciat les situacions de discriminació que ha patit.
  • Només un 22% de les persones amb VIH manifesten no haver patit cap tipus de discriminació. En les dones el percentatge es redueix a un 16%.
  • Un 27 % del total manifesta haver patit discriminació per tenir VIH en el darrer any.
  • Un 40% de les persones que han denunciat la discriminació no s’han sentit ateses correctament.
  • Un 37 % de les persones enquestades té uns ingressos inferiors a 600 euros mensuals. Entre les dones aquest percentatge arriba al 50 %.
  • Un 80% de les persones enquestades no coneix el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de persones amb VIH aprovat el 2020 pel Govern de la Generalitat.

El Comitè 1D denuncia que el model actual d’atenció al VIH no és suficient i recorda que l’objectiu 2030 d’ONUSIDA és millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i, sobretot, erradicar l’estigma i la discriminació.  L’1 de desembre és un bon dia per recordar el molt que falta per fer.

Font: Comitè 1D

Imatge: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here