L’Ajuntament d’Abrera vol que el conjunt històric i monumental de Sant Hilari sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’indret ja te la qualificació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) des que l’any 2020 el Ple municipal ho va aprovar per unanimitat. Ara es vol donar un pas més en la seva protecció legal, ates l’enorme valor històric, natural i arqueològic de la zona.

En virtut d’un conveni signat l’any 2019, el Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Abrera, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Universitat de Barcelona, inverteixen esforços en l’estudi del passat d’aquest lloc i del seu potencial.

Des del consistori asseguren que les recents troballes arqueològiques demostren que Sant Hilari d’Abrera és un dels jaciments més interessants del país. Actualment s’està elaborant un estudi geotècnic del sòl on s’ubiquen les restes arqueològiques i sobre la seva relació amb els torrents i les surgències d’aigua.

L’església Sant Hilari d’Abrera és d’estil preromànic i va ser bastida sobre una vil·la romana.  És una capella d’una sola nau amb absis rectangular coberta amb volta de canó. És esmentada per primera vegada l’any 1252. Com a conseqüència d’un conveni urbanístic és propietat de l’Ajuntament d’Abrera.

Font: Ajuntament d’Abrera

Fotografia: Setsetset

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here