El tema la immersió lingüística a les escoles està tensant molt al PSC. Després de negar-se a participar en la manifestació convocada per Som Escola el passat 18 de desembre, va semblar que Salvador Illa volia tornar al consens dels partits catalanistes en anunciar que el seu partit participarà en la renovació del Pacte Nacional per la Llengua. Però les diferents sensibilitats afloren en l’àmbit local: al Baix Llobregat, hi ha hagut municipis amb alcaldia del PSC, com Gavà o Sant Just Desvern, on els socialistes han presentat i votat mocions a favor de la immersió lingüista amb els Comuns, ERC i Junts, i d’altres alcaldies, com Castelldefels, on, en canvi, el PSC hi ha votat en contra, al costat del PP i Ciutadans. Ara li ha tocat el torn al Consell Comarcal.

El Ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat, celebrat aquest passat dilluns 24 de gener, va debatre la Declaració de suport a la immersió lingüística i d’adhesió al manifest de Som Escola, presentada per ERC, Catalunya En Comú i Junts per Catalunya. La moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, Ciutadans i PP.

La Declaració destaca el model d’èxit que és la immersió lingüística des de fa anys, un model de consens social i polític que afavoreix la igualtat d’oportunitats i que aplica criteris pedagògics. La moció recorda que la immersió sorgeix de la reivindicació de moltes famílies que tenien el castellà com a llengua d’origen.

El text, rebutjat pel Consell presidit per l’alcaldessa socialista de Vallirana, Eva Martínez (a la fotografia), destaca que l’objectiu del model lingüístic “és generar cohesió social i assegurar el coneixement de les dues llengües per part de l’alumnat”.

La moció denuncia “una nova ingerència dels tribunals que ataca les competències del Departament d’Educació i la feina de molts professionals”.

Els republicans, en un comunicat, han lamentat el paper del PSC , “amb qui s’ha estat negociant per intentar arribar a un acord”  i denuncien que els socialistes “han demostrat poca voluntat de consens i han defensat que no es pot anar en contra d’una resolució judicial”.

Els Comuns del Baix Llobregat han fet públic també un comunicat en el que recorden que la Declaració rebutjada pels socialistes es basava en el manifest de Som Escola, que aplega nombroses entitats, entre les quals hi ha CCOO, UGT i la Federació d’AFAs de Catalunya.

Segons Jordi Gil, conseller comarcal dels Comuns, “la immersió lingüística ha estat un dels factors més importants de cohesió de la societat catalana, i el PSC, amb aquesta posició, trenca el consens àmpliament majoritari que existia fins avui”. Els Comuns reclamen al PSC “que retorni al consens en matèria d’immersió lingüística”.

 

Fonts: ERC Baix Llobregat i Catalunya en Comú del Baix Llobregat

Fotografia: El nacional

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here