Chanel Terrero, cantant, ballarina i actriu de musicals, nascuda a La Havana (Cuba) i que, amb quatre anys, va venir a viure a Olesa de Montserrat, representarà Espanya al Festival d’Eurovisió. En una entrevista a RAC1 va explicar que “té unes arrels catalanes precioses “ i que, encara que s’hagi hagut de traslladar a Madrid per feina, segueix “100% lligada amb el nostre país”. La seva família continua vivint a Olesa, on ella es desplaça sovint. Chanel ha actuat en musicals d’èxit com “El rey león”, “Mamma Mía” o “El Guardaespaldas” i en diverses series de televisió.

Chanel ha guanyat amb la cançó SloMo, amb una lletra que barreja el castellà i l’anglès, el Benidorm-Fest, la fórmula que RTVE ha trobat per intentar recuperar l’interès pel festival d’Eurovisió. Després de les semifinals, les vuit cançons finalistes es van confrontar la nit de dissabte. Però el sistema de votació i els resultats finals han encès la polèmica. El 50 % dels punts els atribuïa un jurat triat per RTVE: en aquest apartat va guanyar Chanel; el 25 % provenia de la votació d’un denominat jurat demoscòpic ( una mostra de 350 persones prèviament seleccionades): va donar com a guanyadores Tanxungueiras; la votació popular dels espectadors i espectadores  també va escollir el grup gallec, seguit de Bandini, i relegant Chanel al tercer lloc. Però la suma de punts va situar Chanel com a guanyadora, seguida de Rigoberta Bandini i Tanxungueiras. La contradicció entre el jurat i les votacions populars ha encès la polèmica a les xarxes on han tingut un gran ressò etiquetes com #tongazo.

Però la controvèrsia venia d’abans: el marcat perfil feminista de la cançó de la catalana Rigoberta Bandini, havia generat suports com el de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o de la ministra Irene Montero, i havia encès la dreta radical. El líder del PP va qualificar la cançó de Bandini, “Ay Mamá” de “soflama” feminista i va criticar “als ministres de Podemos que han fet unes declaracions un tant passades de voltes”  “sobre una cançó…parlant del cos de les dones”. La diputada del PP Edurne Uriarte va atacar també el tema de Bandini i “aquest feminisme caspós de les tetes, nou referent d’Irene Montero i l’extrema esquerra”, alhora que acusava Paula Ribó (Rigoberta Bandini) de ser “una catalana a la que li costa sentir-se espanyola”.

Curiosament, un sector de l’independentisme, incòmode amb la repercussió del Festival a Catalunya, i del suport a la Bandini i a Tanxungueiras, també va expressar la seva critica. L’ex diputat de la CUP, Antonio Baños, escrivia a twiter, fent referència a la lletra de la cançó de Tanxungeiras: “Quin curiós atac d’entusiasme patriòtic tenen els No nacionalistes Ni banderes Ni fronteres de la progressia espanyola amb això de qui representa Espanya a Eurovisió oi?”.

És probable que RTVE pugui sentir-se satisfeta amb l’audiència generada pel format de festival escollit però potser haurà estat superior l’impacte negatiu de la polèmica provocada pel sistema de votació, que permet participar a la ciutadania però atorgant-li un paper secundari davant el del jurat. Però, en definitiva, una cantant d’Olesa de Montserrat, Chanel, representarà Espanya en la LXVI edició del Festival de la Cançó d’Eurovisió que tindrà lloc a Torí, el proper 14 de maig.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here