El Parc Natural de la Serra de Collserola, principal pulmó verd de l’àrea metropolitana , és un dels cinc escenaris escollits a Catalunya per dur-hi a terme una prova pilot centrada en la prevenció d’incendis forestals. Aquestes actuacions integraran la conservació de la biodiversitat, potenciaran les sinergies amb el sector primari i posaran en valor l’impacte positiu que la gestió forestal pot tenir sobre els recursos hídrics.

La prova s’inscriu dins el projecte Life Climark, coordinat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF) i amb participació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i tres centres de recerca forestal: El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Universitat de Lleida i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo. La primera fase del projecte, iniciat l’any 2017, ha servit per definir els Projectes forestals per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic ( PROMACC). La segona fase consisteix en proves pilot com la que ara es posa en marxa a Collserola.

Les intervencions forestals a la serra de Collserola es portaran a terme en cinc finques, dues de titularitat pública, una d’elles, al Baix Llobregat . Es tracta de Can Ferriol (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat). La gestió del bosc de Can Farriol, adscrita al Consorci del Parc Natural, està cedida a la cooperativa La Rural de Collserola. D’altres finques pertanyen als municipis de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola, al Vallès Occidental.

Les tasques previstes consistiran en eliminació d’arbrat i sotabosc per disminuir la biomassa, especialment la que sigui fàcilment inflamable, selecció i eliminació de peus d’arbrat per augmentar la vitalitat de la massa romanent, accelerar-ne l’adaptació a condicions de sequera recurrent i millorar-ne la capacitat de resposta en cas d’incendi, i selecció de determinades espècies de flora per millorar la biodiversitat de la zona.

Les actuacions evitaran l’emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l’atmosfera durant els propers 15 anys. A més, també implicarà una reducció del consum d’aigua per part de l’arbrat.

A part de Collserola també s’està treballant en la realització de quatre proves pilot més arreu de Catalunya: AFG de les Arenes ( Vallès Occidental) , conca Segre-Rialb (La Noguera i l’Alt Urgell), serra de Miralles-Opinell (l’Anoia) i vall de Lord ( el Solsonès). El programa entrarà en els circuits del finançament ambiental mitjançant el mercat voluntari dels  anomenats “crèdits climàtics”.

Can Ferriol

Precisament, en una de les finques objecte de la prova pilot a Collserola, la masia de Can Ferriol (a la fotografia), del segle XVIII, catalogada com a Bé cultural d’interès local en el catàleg de Protecció del patrimoni arquitectònic de Sant Feliu de Llobregat, i propietat de l’Ajuntament, comencen aquest mes de febrer les obres que permetran la seva rehabilitació integral.

La cooperativa La Rural de Collserola va guanyar l’any passat el concurs per la gestió de la finca. Volen fer-hi producció i distribució agroalimentària, habitatge cooperatiu i un ateneu rural.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here