Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida han presentat l’informe “El Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament davant l’emergència climàtica: diagnosi, debats i propostes per l’Àrea Metropolitana de Barcelona”.

L’estudi analitza els plans de l’administració per adaptar el Cicle de l’Aigua a l’àrea metropolitana i aporta tretze propostes i mesures urgents d’adaptació de l’aigua al canvi climàtic en aquest àmbit geogràfic i administratiu, que inclou una bona part dels municipis de la comarca del Baix Llobregat.

Davant una situació de sequera excepcional per falta de pluges, les reserves dels embassaments de les conques internes es troben al 55% ( a la fotografia, pantà de la Baells, aquesta setmana) i ja s’han activat mesures excepcionals com el funcionament al màxim rendiment de les plantes dessalinitzadores, que ja produeixen al 85% de la seva capacitat. Totes les projeccions del canvi climàtic apunten a sequeres més fortes i més recurrents. La pujada de la temperatura, les onades de calor i l’augment de la freqüència de grans tempestes són inevitables a la conca mediterrània. Aquests efectes impacten sobre la garantia del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament.

L’Informe recorda que l’àrea metropolitana de Barcelona és un territori altament vulnerable a la crisi climàtica: en 636 km2, que representen només el 0’5 % del territori català, hi viuen 3.652.096 habitants. El model de desenvolupament metropolità genera la demanda més gran d’aigua del país.

Les organitzacions que han impulsat l’estudi demanen que en la nova planificació hidrològica, l’AMB i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que depén de la Generalitat, tinguin presents els recursos locals amb què comptem i planifiquin  acuradament la gestió de la demanda. Adverteixen que les mesures d’adaptació a la crisi climàtica requereixen d’inversions i, per tant, encariran el rebut de l’aigua  Per això proposen diversificar fonts alternatives coma ara aprofundir en l’aprofitament de les aigües pluvials en origen, com a font d’aigua local que cal explotar.

D’altres mesures que l’estudi proposa són la protecció del Parc Agrari Metropolità, la renaturalització de rius i ciutats, l’estalvi d’aigua, els Sistemes de Drenatge Sostenible (SUDS), la realització d’auditories hídriques, la recuperació d’aqüífers i la gestió agroforestal  a les capçaleres i trams mitjos del Ter i Llobregat. També es planteja protegir les persones més vulnerables amb la implementació d’un minin vital  d’aigua.  L’estudi es pot consultar: https://bit.ly/ESFeres33

En l’acte de presentació de l’informe es va reclamar també la creació d’un Observatori Metropolità de l’Aigua per planificar les demandes d’aigua i buscar noves formes de proveïment que vinguin de recursos locals, tal com planteja l’estudi.

Font: Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida.

Fotografia: Regió7

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here