L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha publicat l’actualització del salari de referència metropolità (SRM) corresponent a l’any 2021, així com el càlcul del pressupost necessari per fer front a les necessitats bàsiques de les llars. Les dades demostren que el salari de referència mitjà a la conurbació urbana de Barcelona durant el 2021 ha estat de 1.345’48 euros al mes. Aquesta dada suposa un augment d’un 1’74% respecte a l’any 2020, quan el SRM es va situar en 1.322’52 euros al mes. Des del 2016 el salari de referència ha augmentat el 28’3%.

El salari de referència o salari de vida té com a objectiu principal determinar la remuneració que es considera suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament.  El SRM es calcula fent un pressupost de les necessitats bàsiques que permeten una vida digna: habitatge, transport, educació, vestuari, oci, etc.

Els càlculs es fan en tres àmbit territorials ( el conjunt de l’àrea metropolitana, el mateix àmbit sense Barcelona, i Barcelona ciutat) i tenint en compte els diversos tipus de llars existents ( unipersonal, persona sola amb fills, parelles amb o sense fills, llars de tres adults amb o sense fills…)

Les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca suposen el 36% del total. Les despeses associades a la llar pugen fins el 46 % si s’hi afegeixen els subministraments ( aigua, llum, gas i telèfon). A la compra d’aliments i begudes s’hi destina el 20%.

També s’ha comprovat que l’Ingrés Mínim Vital (IMV) es situa a una distància considerable del SRM. Mentre que el SRM per a una parella amb un fill és de 1.297 euros, l’IMV es queda tan sols en els 430 euros.

Font: AMB

Fotografia: Fomandoequipo.com

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here