Ecologistes en Acció i ONG ADDA -Associació Defensa Drets Animal han publicat un comunicat lamentant que el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, encapçalat per la consellera Teresa Jordà (a la fotografia), d’ERC, segueixi excloent els criteris dels grups de defensa ambiental en la gestió de la fauna i a les entitats ecologistes en els òrgans consultius sobre caça.

Els ecologistes recorden que la caça és una activitat perillosa. De fet, el conflicte entre l’ús del medi natural i la cacera, en especial en zones periurbanes com Collserola, fa temps que comporta tensions a la comarca del Baix Llobregat. Ecologistes en Acció posa com exemple “el recent cas del Francesc, el ciclista que el mes de gener va rebre un gravíssim tret a la columna vertebral” a Argentona (Maresme).

Els grups ecologistes recorden que la Generalitat, i singularment el Departament d’Acció Climàtica, no ha fet absolutament res “per actualitzar la legislació sobre caça a Catalunya, on segueix vigent la llei franquista de 1970 que atorga enormes drets i privilegis als caçadors”. Alhora, la Generalitat no manté cap registre ni control dels accidents vinculats a la caça.

Ecologistes en Acció i Ong Adda critiquen que la gestió cinegètica segueix sent una àrea de l’administració poc transparent i vetada a les entitats de defensa ambiental. Denuncien que la consellera Jordà ha ignorat la seva petició de poder participar al Consell de la Caça de Catalunya (CCC).

Les entitats ecologistes aclareixen que “comprenen i comparteixen la preocupació expressada per amplis sectors de la pagesia en relació als danys ocasionats per la fauna salvatge sobre els conreus”, però critiquen que “la única resposta de la Generalitat hagi estat reiterar una fórmula fracassada com és augmentar la pressió cinegètica”. Recorden que cada dia “es cacen més senglars però que les densitats d’aquests ungulats augmenten, evidenciant el fracàs de la gestió cinegètica del Govern català.

El comunicat, després de detallar les pràctiques que considera fracassades, expressa “el profund malestar amb una Consellera totalment bolcada en mantenir els privilegis d’un col·lectiu minoritari i que practica un “esport”  incompatible amb l’ús que fa del medi natural el 99’5 % de la població”.

Reclamen de forma immediata una modificació dels reglaments dels consells de caça per a permetre la participació de les entitats ecologistes, animalistes i excursionistes.

Finalment, amb caràcter d’urgència, exigeixen al Departament que “restringeixi els dies i horaris de les batudes cinegètiques”. Això es concreta “en prohibir batudes en cap de setmana i, en concentrar-les a primeres i últimes hores”, en el camí d’una “nova Llei de caça restrictiva , que se centri en la gestió de la fauna salvatge amb un enfocament ecosistèmic, usant mètodes no cruents de prevenció de danys a la pagesia i que prioritzi la conservació de la biodiversitat i la seguretat de la població en general”.

Font: Ecologistes en Acció i ONG ADDA.

Fotografia: Eldiario.es

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here