Els sindicats CCOO i UGT van convocar aquest dimarts una concentració a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a la Zona Franca per protestar contra el sistema de licitacions que convoca l’entitat en forma de “subhasta” per adjudicar el servei de Transport Públic a empreses de gestió privada. En la concentració, en la que van participar uns 300 treballadors de línies de bus de l’AMB,  es va demanar la dimissió d’Antoni Poveda, vicepresident de Transport i Mobilitat de l’AMB, senador, primer secretari de la federació del PSC del Baix Llobregat i exalcalde de Sant Joan Despí . Diverses pancartes exhibien missatges com “Els drets de les persones treballadores no se subhasten. No a la precarització del transport públic”, al costat de cartells amb la frase “Poveda vete ya” (a la fotografia).

UGT i CCOO han declarat que “observem amb extrema preocupació aquesta situació , ja que més de 400 persones treballadores depenen d’aquests concursos i viuen amb gran inquietud la forma en la que es desenvolupen els plecs. Els últims concursos estan suposant grans tensions entre els operadors beneficiats pels concursos i les persones treballadores. L’AMB només ha tingut present el tema econòmic amb retallades en les adjudicacions d’aproximadament un 25%, i on han quedat en segon lloc les condicions de les persones afectades i l’oferta del servei en si mateix (plica tècnica)”.

Els sindicats afirmen que “el benefici industrial s’està fent recaure sobre retallades en les condicions laborals, ja que estan tractant als treballadors i treballadores com a mercaderia sobre la que es pot especular, i de forma directa en el servei als usuaris que empitjora de forma notable”.  Van qualificar la situació de “mercadeig salvatge”. Juanjo Pérez, responsable del sector de carretera de la UGT de Catalunya, va alertar que serveis com el Baixbus “s’està destrossant” amb diverses adjudicacions a empreses com Monclús i Avanza, i va citar també el canvi de l’empresa que presta el servei de l’Aerobús cap a la T1 i T2 del Prat.

UGT i CCOO exigeixen a Antoni Poveda, en tant que vicepresident de Transport i Mobilitat de l’AMB, que els plecs siguin més explícits pel que fa a la protecció de drets de les persones subrogades, que siguin revisades de forma exhaustiva les ofertes econòmiques, i que no s’anteposin xifres o percentatges a la memòria tècnica.

En la concentració hi van participar treballadors i treballadores afectades i persones usuàries del transport públic.

Font: ACN/ UGT i CCOO

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here