Durant el govern anomenat Tripartit, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va aprovar el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya (PGDCFC).  Aquest document preveia la constitució  de Consells de Conca per als cursos fluvials interns de Catalunya i també la part corresponent dels de l’Ebre i la Garona. Segons recorda la Taula del Llobregat en un comunicat, aquests Consells foren anul·lats pel Govern de CIU presidit per Artur Mas, mitjançant l’anomenada Llei òmnibus l’any 2011. Fins i tot es va suprimir el mateix Departament de Medi Ambient.

Més de deu anys després, aquest mes de març, la Taula del Llobregat reivindica els Consells de Conca, especialment el del riu Llobregat, com a eines de governança que permetin la participació ciutadana en la gestió dels rius, en les al·legacions que ha presentat al Pla de Gestió dels districte de la conca fluvial de Catalunya 2022-2027, sotmès a informació publica per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A més, la Taula s’ha adherit a les 90 al·legacions presentades per Aigua és Vida, amb el suport d’Ecologistes en Acció, Grup de Defensa del Ter i Naturalistes de Girona.

En opinió de la Taula del Llobregat, el projecte de l’ACA, que depèn del Govern de la Generalitat de Catalunya, és un pla de mesures molt elaborat però que només posa noms a problemes que també necessiten valentia i inversió. La despesa prevista en el pla, 2.400 milions d’euros en cinc anys, representa només un 0’8 % del pressupost de la Generalitat i és insuficient per implementar les mesures que tindrien un impacte rellevant.

La Taula exigeix el retorn dels Consells de Conca, “de totes totes, per gestionar la complexitat dels anys que vindran des de la proximitat i amb la ciutadania del territori”. La Taula també denuncia que “malgrat la previsió d’augment d’inundacions, l’ACA continua ignorant els riscos que correran moltes persones que viuen es espais riberencs que s’acabaran inundant tard o d’hora”, i alhora exigeix planificació urbanística com a principal mesura contra les inundacions.

El comunicat de la Taula del Llobregat exigeix a l’ACA “expressar amb claredat l’opinió davant dels disbarats en la gestió dels runams salins del Bages”. S’afirma que “amb el poc cabal que porta el Llobregat i la necessitat d’aigua que hi ha a la conurbació barcelonina, s’hauria hagut de desestimar la concessió de 8 hm cúbics d’aigua regenerada a l’empresa ICL.

En definitiva, la Taula del Llobregat, reclama espais i eines innovadors per tal que la ciutadania del territori es pugui implicar en la gestió dels canvis necessaris per reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic global.

Font: Taula del Llobregat

Fotografia: Ajuntament d’Abrera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here