L’Auditori del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat va acollir ahir divendres, 18 de març, l’acte de lliurament de la 47a edició del Premi de Poesia Martí Dot. L’acte, ubicat dins la XI Setmana de la Poesia que celebra la capital de la comarca, va comptar també amb el recital “Inspirats per Fata Morgana”, integrat per la poesia i les cançons de Gerard Quintana, el cantant de Sopa de Cabra, de l’escriptor David Castillo, i del músic i cantautor, Xarim Aresté. Va ser un espectacle d’una gran qüalitat que va culminar amb una darrera cançó, “L’home estàtic”, del recentment desaparegut Pau Riba, interpretada amb la participació d’una de les figures mítiques del rock català, Oriol Tamvia.

L’alcaldessa de la ciutat Lidia Muñoz, que va llegir un poema de Joana Raspall, i el regidor de Cultura,  Manel Martínez, que va recitar una cançó de Pau Riba, van presidir l’acte en el que es va fer el lliurament del Premi Martí Dot a la guanyadora d’aquest any, Carla Marco. Marco va recitar dos poemes de l’obra guardonada.

La Carla Marco Sellés és una poetessa de Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme. És estudiant de medicina, fotògrafa i articulista especialitzada en art en revistes com El Temps de les Arts. Ha guanyat el Premi de Poesia l’Atiador de l’Ateneu Torellenc al 2020 i el Premi de poesia per a joves 2020 de l’Ajuntament de Centelles. Ha estat finalista del Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra 2020. Era la tercera vegada que Marco es presentava al Premi de Poesia Martí Dot.

L’obra guanyadora és el poemari “Oculta mel”. Està integrada per poemes fruit “d’una pulsió recòndita que intenta desbridar una via imperceptible a l’ull i l’eterna sensació de desencaix ”; va acompanyat de fotografies realitzades per l’autora que complementen els seus versos. Carla Marco va recitar alguns dels seus poemes després de rebre el Premi.

El Premi de Poesia Martí Dot ha consolidat el bon moment de participació del certamen amb el millor registre d’obres presentades en la seva història , un total de 33 poemaris de 19 poetesses i 14 poetes. Hi ha tres poemaris d’autors de Sant Feliu de Llobregat, una de les xifres més elevades de participació en clau local que es recorda. La mitjana d’edat de les persones participants és de 29 anys. La majoria de poemaris provenen del Principat, però també n’hi ha del País Valencià i un enviat des de Galicia.

El premi de Poesia Martí Dot, convocat per l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, té com objectiu promoure la creació literària en català i està destinat a les persones menors de 36 anys.  Està dotat amb 1.500 euros i la publicació de l’obra guanyadora a la col·lecció de poesia de Viena Editors. Va ser creat l’any 1974, encara sota la dictadura franquista, per un grup d’intel·lectuals santfeliuencs catalanistes integrat per Joana Raspall, Llorenç Sans, Jaume Bosch Ventura i Matilde Bertran. Està dedicat a la memòria del poeta local Martí Dot i Parellada (1900-1973).

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here