L’enquesta Òmnibus de la Generalitat de Catalunya de finals de 2021, elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), feta publica aquest divendres, explica que una àmplia majoria de catalans i de catalanes estan en contra d’ampliar l’aeroport del Prat encara que això no suposés cap impacte ambiental. Si algú va pensar que amb el disseny de la pregunta es podia facilitar un major suport a l’ampliació, li va sortir el tret per la culata. Encara que no comportés afectacions ambientals, cas que això fos possible, la ciutadania es continua mostrant contrària a l’ampliació proposada per AENA.

Segons el CEO, les persones que s’oposen a l’ampliació superen en 18 punts a les partidàries de l’obra. El posicionament contrari representa el 48’8 % mentre que el que la defensa es queda en un 30’8%. El 20’4 % restant no es pronuncia.

Per grups concrets, l’oposició és major entre les persones joves (60%) i entre les dones (52’2%). Pel que fa a l’opció de vot, l’actitud contrària  és clarament majoritària entre les persones que van votar a la CUP (70%) i a Catalunya En Comú Podem ( 63’8%). També és majoritària en el cas dels votants d’ERC ( 53’6%) i de Junts (45’3%). En canvi, els partidaris de l’ampliació son majoria entre els votants del PP (68%) i de Ciutadans ( 54%). Els electors del PSC es mostren molt dividits: el 40% dona suport a l’ampliació i el 37% s’hi oposa.

Mijoler ho celebra

L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, dirigent d’En Comú Podem, en un comunicat fet públic per l’Ajuntament, ha saludat l’opinió majoritària de la ciutadana catalana contra l’ampliació de l’aeroport.  Segons Mijoler, “En un context d’emergència climàtica, la ciutadania ens reclama que estiguem a l’alçada i treballem amb rigor, diàleg i seriositat propostes de desenvolupament més sostenibles, tal com estan fent totes les grans metròpolis europees”, recordant els casos de Heathrow a Londres i del Charles de Gaulle a París.

Mijoler ha afegit que “És hora de superar el vell model “desarrollista”, tal com ha fet tota Europa i com ens reclama majoritàriament la ciutadania de Catalunya”

A Collboni li és igual

Mal dia va triar Jaume Collboni, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i dirigent del PSC, per intentar ressuscitar el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat, tal com havia fet uns dies abans la ministra socialista de Transports i exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. Mentre Colloboni cantava les excel·lències de l’ampliació davant l’empresariat, es donava a conèixer l’enquesta que reflecteix l’opinió majoritària de la ciutadania contra el projecte.

En una conferència al Cercle d’Economia de Barcelona, Collboni va proposar reactivar el projecte d’ampliació proposat pel president d’AENA, el socialista Maurici Lucena.  “No tiro la tovallola en relació amb l’ampliació del Prat per 2027” va afirmar Collboni. I va afegir “ens interpel·la a tots tornar-ho a intentar” , utilitzant com argument principal la creació de llocs de treball.

El tema de l’ampliació de l’aeroport es perfila com un tema cabdal, doncs, de cara a les eleccions municipals de 2023, no tant al Prat de Llobregat, on hi ha una gran unanimitat entorn al posicionament de l’alcalde Mijoler, com a Barcelona, on les posicions de Collboni estan diametralment oposades a les de l’alcaldessa de Barcelona en Comú, Ada Colau.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here