Les diverses borrasques que han afectat Catalunya han provocat que s’hagin perdut el 15% de les platges metropolitanes; gairebé totes elles, incloses les del Baix Llobregat, pateixen regressió.

Al Prat de Llobregat, abans del darrer temporal, ja havien desaparegut la platja de La Naturista i part de la platja de la Ricarda ( uns 2 km de longitud). Aquest temporal ha fet avançar la regressió a Can Camins, que ja ha perdut 650 metres de longitud, tot i les aportacions anuals de 100.000 metres cúbics de sorra que es fan en aquesta zona.

A Gavà, la platja de Gavà Mar ha perdut amplada i uns 300 metres de front dunar. Tot i així les dunes de les platges del Delta del Llobregat amorteixen l’avenç del temporal i minimitzen les afectacions a la part posterior de la platja.

El temporal marítim que es va produir entre el dilluns 14 i el divendres 18 de març va provocar onades de fins a 6 metres i ratxes de vent de fins a 70 km/h, procedent de l’est i el sud-est. A més, la presència de baixes pressions va implicar una pujada del nivell del mar.

Davant aquesta situació, que afecta a totes les platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el vicepresident executiu d’aquesta institució, Antonio Balmón, va reclamar fa uns dies al Ministeri de Transició Ecològica, que dirigeix la socialista Teresa Ribera, actuacions d’emergència per apaivagar la situació de vulnerabilitat extrema del litoral. Demanava, una vegada més, aportacions extraordinàries de sorra abans de l’estiu. El dimarts, 22 de març, el Consell Metropolità va anar més enllà i va acordar plantejar de forma oficial aquestes peticions al Govern central: Dur a terme actuacions necessàries per recuperar les platges, que les platges recuperades tinguin morfologia apropiada per garantir la seva estabilitat, garantir la granulometria adequada, accelerar la redacció dels projectes o estudis necessaris per resoldre el problema de la regressió i posar en marxa la descontaminació de la platja del Litoral de Sant Adrià del Besós i Badalona.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ja considerava, arran del temporal Glòria del passat mes de gener (a la fotografia), inajornable i prioritari adoptar mesures urgents per protegir les zones deltaiques i el litoral. Per a l’Ajuntament no n’hi ha prou en fer inversions per adaptar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic, sinó també que les institucions que governen el territori, com el Consorci del Delta, estiguin ben dotades per fer front a un escenari de vulnerabilitat que es mantindrà en el futur, tal com s’ha demostrat aquest mes de març. Més enllà de mesures puntuals el Prat considera urgent una estratègia de protecció global del litoral del Delta.

Font: AMB

Fotografia: Ajuntament del Prat de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here