El Ministeri per al Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, està preparant un Reial Decret per establir els requisits mínims que hauran de complir les Zones de Baixes Emissions (ZBE) , després que el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) va decidir anul·lar l’ordenança que la regula a Barcelona.

La nova norma servirà per evitar nous obstacles a les ZBE, previstes obligatòriament per la Llei del Canvi Climàtic en les poblacions de més de 50.000 habitants a partir de l’any 2023, i que el Govern de la Generalitat vol portar als municipis catalans de més de 20.000 habitants. La regulació es basarà en les actuacions portades a terme per l’Ajuntament de Barcelona.

El TSJC va anular el 21 de març l’ordenança municipal, tot i que aquesta continua en vigor en tant que l’Ajuntament i la Generalitat han decidit presentar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. L’aprovació del Reial Decret pot deixar en paper mullat la sentència.

La ZBE de Barcelona ocupa 95 quilòmetres quadrats repartits entre els municipis de Barcelona, Sant Adrià del Besós, l’Hospitalet de Llobregat i part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, veu errors “conceptuals” en la sentència del TSJC i critica que no vegi justificació a l’etiquetatge de vehicles, quan tant la Unió Europea com l’Estat espanyol el defineixen com una bona eina per aturar la contaminació. Diverses entitats han sortit en defensa del valor que per a la salut tenen les ZBE, enfront d’altres sectors econòmics, polítics i mediàtics, que van aplaudir la decisió del TSJC.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here