Avui fa 91 anys, el 14 d’abril de 1931 es proclamava la Segona República. L’aixecament militar del general Franco va posar fi, després d’una cruel guerra, a aquella experiència democràtica i va donar pas a una dictadura. L’any 2022 l’Estat espanyol és una Monarquia constitucional. És, doncs, aquesta una bona data per anunciar la celebració a Sant Feliu de Llobregat el proper dimarts, dia 19 d’abril, d’una trobada republicana que tindrà per objecte la presentació d’un llibre crític amb la Monarquia.

El diputat al Congrés dels Comuns, Gerardo Pisarello, serà a Sant Feliu per exposar els trets principals del seu llibre “ Dejar de ser súbditos. El fin de la restauración borbónica” ( Akal. Pensamiento Crítico, 2021). L’acte, organitzat per Sant Feliu En Comú- Podem, tindrà lloc, el dia 19, a les 7 del vespre, curiosament a la Sala dels Àustries, del Palau Falguera. Acompanyaran a l’autor, l’alcaldessa de la ciutat, Lídia Muñoz, i l’advocat i exdiputat al Parlament de Catalunya, Jaume Bosch.

Gerardo Pisarello, nascut a Tucumán (Argentina), és net de republicans andalusos exiliats al país llatinoamericà i fill d’un advocat assassinat per la dictadura militar argentina. És doctor en Dret i professor de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona. Ha estat regidor a l’Ajuntament de Barcelona, formant part de la llista d’Ada Colau, i actualment, com a diputat, és secretari primer de la Mesa del Congrés de Diputats.

Pisarello no es limita a la crítica a la conducta impresentable de Juan Carlos I i al paper lamentable que Felip VI va jugar el 3 d’octubre de 2017. Va a les arrels del debat entre monarquia i república. Un llibre per recordar que els ideals republicans de 1931 continuen vigents en molta gent.

Font: Sant Feliu En Comú Podem

Fotografia de Felip V cap per avall a Xàtiva: Valencia Plaza

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here