El desnonament de famílies vulnerables de les llars on viuen és una de les xacres que pateix la nostra societat. Organitzacions com la PAH intenten evitar-los solidaritzant-se amb les persones afectades i denunciant l’actuació de les entitats bancàries que els promouen (a la fotografia). La solució passa per la legislació del Parlament de Catalunya i del Congrés de Diputats, si el Tribunal Constitucional deixa d’interferir.

Però des dels Ajuntaments també és possible actuar. Ho demostra l’activitat del SIPER, el nou Servei d’Intervenció i Prevenció de l’Exclusió Residencial de l’Ajuntament del Prat de Llobregat: en dos anys, entre 2020 i 2021, ha aturat  47 ordres de desnonament, el 42% de les emeses al municipi.

Segons la tinenta d’alcaidia d’Habitatge, Alba Bou, el servei contribueix a aturar desnonaments a partir “d’ajuts socials perquè les famílies puguin mantenir el seu habitatge o aconseguir acords entre les famílies i els propietaris d’aquests habitatges a partir de la intermediació”. El SIPER realitza una tasca de suport i assessorament , per exemple, per a la sol·licitud de suspensions o pròrrogues dels desnonaments, o per facilitar l’accés a ajuts d’urgència per cobrir els deutes d’habitatges, entre d’altres. L’any 2021 el SIPER va realitzar 74 informes de vulnerabilitat a demana dels jugats

Bou demana que la Llei estatal d’habitatge, actualment en tramitació, doti els ajuntaments de més recursos i competències per ampliar el parc de lloguer social i poder garantir de facto que els grans tenidors n’ofereixen a les famílies amb dificultats econòmiques, com ja els hi exigeix la normativa vigent. La tinent d’alcaldia assenyala que la llei que està discutint el Congrés de Diputats “és una oportunitat d’or per retornar competències als ajuntaments i dotar-los de mes recursos”. També recorda, en relació al preu del lloguer, que “posar un topall en ciutats metropolitanes altament tensionades és una obligació que tenen les administracions públiques”.

El Prat de Llobregat és el municipi de l’àrea metropolitana de Barcelona amb menys desnonaments per cada 10.000 habitants. L’any 2020 la taxa fou de 2’75 per cada 10.000 habitants, segons dades oficials del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Entre els municipis amb menor taxa de desnonaments , segueixen al Prat, dins la comarca del Baix Llobregat, les localitats de Cornellà, Sant Boi, Sant Feliu i Esplugues.

L’any 2021, en el que hi va haver una tendència a l’alça de desnonaments, a causa de la superació dels confinaments estrictes provocats per la pandèmia, al Prat es van produir 48 casos; tot i l’increment, les dades segueixen sent inferiors a les 2019, abans del covid ( quan s’han van produir 72). El SIPER ha atès un total de 792 casos des de la seva posada en marxa. El 72 % de les famílies que han demanat aquest servei ho han fet per dificultats per pagar el lloguer. Més de 300 persones en situació d’exclusió residencial van ser ateses durant l’any 2021. L’Ajuntament del Prat ha triplicat el pressupost municipal per a allotjaments d’urgència.

Davant aquesta situació, que obliga a un gran esforç als ajuntaments, Alba Bou reclama més suport i “un major compromís de les altres administracions, de l’Estat, i també de la Generalitat”. El Prat fa la seva part de la feina evitant 4 de cada 10 desnonaments.

Font: Ajuntament del Prat de Llobregat

Fotografia: CCMA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here