L’abril continua portant-nos actes en record de la Segona República. Del 19 al 28 d’aquest mes, el Centre Cívic Mas Lluí, al carrer Estelí, número 10, de Sant Feliu de Llobregat, serà escenari de l’exposició “ Republicans espanyols víctimes del nazisme”. Està organitzada per Amical de Mauthausen i altres camps i el  Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de LLobregat.

En el marc de l’exposició, el proper dijous, 21 d’abril, al CECBLL, tindrà lloc, a partir d’un quart de 5 de la tarda, l’Activitat de Recerca Col·lectiva Exili i Deportació. Faran la benvinguda i la presentació Maribel Ollé, coordinadora de la XI recerca col·lectiva, i Genoveva Català, presidenta del Centre d’Estudis.

Rosa Toran farà una conferència titulada “Les conseqüències de l’ocupació alemanya per a l’exili republicà. Els catalans en els camps de concentració nazis durant la 2a Guerra Mundial”.

A continuació es presentaran testimonis i casos baixllobregatins. El primer serà “Del Prat a Mauthausen: la família Quesada-Herrerías, passatgers del comboi d’Angouleme o dels 927”, a càrrec de Carles Quedada. Desprès, el molinenc Xavier Martí Juan exposarà “De la resistència a la deportació: Miquel Sabaté i Miró ( i Joaquim Roig Bastarrica)”. I Jordi Jiménez explicarà el cas de “Pau Duran Carcereny, un santfeliuenc al terror nazi”.

Agustí Castellano esposarà la ponència temàtica “Republicans espanyols a l’Organització Todt. El cas singular de Bordeus (1942-1944) i la figura d’Otto Warncke amb vincles a l’Hospitalet de Llobregat”.

I encara un altre testimoni baixllobregatí: “Joan Duran Sarri, d’exiliat a treballador forçat” a càrrec dels olesans Blanca Mampel i Fèlix Figueres, i una ponència de Xavier Martí Juan: “Treballadors esclaus o deportats: el cas poc conegut dels camps nazis del Canal de la Mànega”.

A  les 7 de la tarda tindrà lloc l’acte inaugural de l’exposició. Hi intervindran Manel Martínez, regidor de Cultura i Memòria Democràtica de Sant Feliu, Genoveva Català, presidenta del CECBLL,  Rosa Toran, comissaria de l’exposició i membre de la Junta d’Amical de Mauthausen i altres camps, i Maribel Ollé, coordinadora de la recerca Exili i Deportació al Baix Llobregat.  Isidoro Teruel, farà la presentació de la base de dades dels Deportats del Baix Llobregat. A continuació es realitzarà una visita guiada per l’exposició a  càrrec de Rosa Toran.

Font: CECBLL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here