Després de dos anys en que la pandèmia va impedir una celebració normalitzada, la Diada de Sant Jordi torna a omplir els carrers de tots els municipis del Baix Llobregat de roses i llibres. Sant Jordi s’ha de viure al carrer i hi moltes ganes acumulades de poder retrobar-se a l’espai públic. Preocupa la pluja però, fins i tot, això, si cal, es superarà.

No hi ha municipi de la comarca que no celebri el Sant Jordi. És impossible recollir totes les activitats però elBaix.cat us en vol oferir un tast:

Sant Joan Despí, omple de cultura, llibres i roses els seus carrers el dia de Sant Jordi; també s’organitzen activitats lúdiques i culturals a les places de l’Ermita, de Catalunya i del Mercat: espais de jocs infantils, concerts des dels balcons tallers de roses, espectacles itinerants, instal·lacions artístiques, espais de signatures de llibres d’autors i autores de la ciutat, sardanes, etc.

Sant Just Desvern, aprofitarà la Diada per fer la primera ballada de sardanes des de fa temps arran de la Covid 19; i ho farà a Can Ginestar a les 12 del migdia, amb la cobla Lluïsos.

Collbató  organitza la Fira de Sant Jordi durant tot el matí. Hi haurà animació infantil a càrrec del trobador “Sergi Princep”  i es llitaran els premis dels Concursos Superlectors i Bookface Sant Jordi. A les 12 del migdia es presentarà el llibre “Ànimes viatgeres. La història de dos viatgers” a càrrec de Marc Magem i Cristina Pérez, al Casal de Cultura.

Castelldefels tornarà a celebrar la tradicional fira del llibre i la rosa a la Plaça de l’Església. L’Edifici de la República serà escenari del “Sant Jordi solidari” i de les “Històries en moviment ( per la pau)”. A l’església tindrà lloc el Concert de Sant Jordi de les Corals de Castelldefels.

Sant Feliu de Llobregat, tal com ja va informar elBaix.cat, celebra a l’entorn de Sant Jordi, la XIX Setmana per la Llengua. El dia 23, el centre de l’activitat es situa a la Plaça de la Vila. Però aquest any els partits polítics i entitats s’han sumat a la Diada organitzant presentacions de llibres: Òmnium Sant Feliu  va convidar el dia 16, a l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, a l’Ateneu, per a parlar del seu llibre “Les hores greus”. Els Comuns van presentar al Palau Falguera, el passat dimarts dia 19, el llibre del diputat d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello “Dejar de ser subditos. El fin de la restauración borbónica”. ERC, el dijous 21, presentava, al mateix lloc, el llibre del corresponsal de TV3 a Roma, Vicenç Lozano, “Intrigues i poder al Vaticà”. I el dimarts 26, serà el torn del digital Fet a Sant Feliu, que ha organitzat la presentació del llibre “Les clavegueres de l’Estat”, amb la presència de l’autora Sara González i de l’autor del pròleg, David Fernández.

El Prat de Llobregat, encara amb les Festes de la Carxofa en marxa, viurà Sant Jordi, en un nou espai central al Fondo d’en Peixo, un entorn més ampli per gaudir d’una major oferta d’activitats. Hi haurà més d’una trentena de paradetes d’entitats, la presència d’autors i autores locals i un set de Prat Ràdio, que enguany commemora el seu 20è aniversari. Per la tarda tindrà lloc la tradicional ballada de sardanes que organitza Amics de la Sardana del Prat.

Esparreguera, viurà la Diada amb Ràdio Esparreguera sortint al carrer, amb un concert, a la Plaça de la Pagesia, de Vega amb Paula Grandes i Anna Ferrer i el lliurament dels premis dels XXIX Jocs Florals de la localitat.

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, en motiu de Sant Jordi, ofereix a les persones associades al CECBLL descomptes del 60 % sobre els preus dels llibres publicat pel Centre, i per a les persones no associades el descompte és d’un 30 %. L’oferta és vàlida fins el dissabte 30 d’abril. Les novetats editorials del Centre són:

  • La colònia Sedó d’Esparreguera, de Gràcia Dorel-Ferré.
  • La superació de la crisi agrària de finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1930), de Gemma Tribó.
  • Transició energètica , emergència climàtica i economia circular al Baix Llobregat. Número 24 de Materials del Baix Llobregat.
  • Democràcia i construcció de la cultura popular festiva a Sant Feliu de Llobregat, d’Àngel Merino
  • Paisatges contemporanis del Baix Llobregat, de diversos autors.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here