El tema del català està dissortadament d’actualitat per la utilització que des de diferents sectors polítics contraposats se’n està fent. Alguns partits com Ciutadans, el PP o VOX han accentuat la seva batalla contra la immersió lingüística a l’escola, que ha comptat amb el suport del poder judicial.  D’altra banda, el debat sobre un possible retrocés en l’ús social del català també és ben present en els debats de cara al futur.

El Pacte Nacional per la Llengua, impulsat pel Govern de la Generalitat, vol definir la seva voluntat de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals, incloent-hi els màxims agents polítics i socials possibles.

Pel que fa a l’escola, davant la sentència del TSJC que imposa un 25 % d’ús del castellà en l’ensenyament, quatre partits ERC, PSC, Junts i En Comú Podem, van presentar el 24 de març una proposta de modificació de la Llei de Política Lingüística per tal d’evitar que siguin els tribunals els que defineixin una qüestió que ha de ser abordada amb criteris pedagògics. La reacció de la part més radical de l’independentisme va provocar que Junts es tirés enrere de la signatura i ha bloquejat fins ara la tramitació parlamentària de la reforma. ERC va qualificar l’actitud de Junts com “irresponsable”. ERC, PSC i En Comú Podem van fer arribar ahir un ultimàtum a Junts x Catalunya per a que retorni a l’acord en 24 hores. La ruptura del consens provocada per un dels partits que integra el Govern de la Generalitat planteja seriosos dubtes sobre el mateix Pacte Nacional per la Llengua.

Malgrat les dificultats, el Pacte Nacional està portant a terme un procés participatiu que també arriba al Baix Llobregat.

Sant Feliu de Llobregat: 19 de maig

Aquest dijous, 19 de maig, a les 6 de la tarda, a la seu del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, al Centre Cívic Mas Lluí, de Sant Feliu de Llobregat, té lloc una sessió participativa de proximitat per tal de recollir aportacions al Pacte. Està organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, conjuntament amb la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Federació d’Ateneus de Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Cornellà: 2 de juny

L’acte comarcal de presentació del Pacte Nacional per la Llengua tindrà lloc a Cornellà, al Citilab, el dijous 2 de juny, a dos quarts de 6 de la tarda. El Centre de Normalització Lingüística de Cornellà acull aquesta sessió participativa, que comptarà amb la presència del secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Xavier Vila.

La previsió del Govern és que a la tardor d’enguany s’assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua, que permeti arribar a la signatura el mes de desembre d’un document que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal. Però el trencament de l’acord parlamentari sobre la reforma de la Llei de Política Lingüística portada a terme pel grup de Junts x Catalunya no fa més que crear seriosos dubtes sobre la possiblitat d’arribar a un consens.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here