Ciments Molins ha marcat i marca la vida, la feina, l’aire i el paisatge de Sant Vicenç dels Horts (a la fotografia). Però la seva seu social és i, de moment això no canviarà, ben lluny del Baix Llobregat: a Madrid.

Una sentència del jutjat mercantil número 3 de Madrid ha dictaminat que el trasllat de la seu social de l’empresa a la capital de l’Estat, l’octubre de 2017, fou legal. Ciments Molins va canviar de seu arran dels fets del procés sobiranista de Catalunya de l’any 2017, en concret després de l’1 d’octubre. Com altres empreses i entitats bancàries va traslladar  l’emplaçament de la seu social, tot i que, evidentment, la seva activitat es continua desenvolupant a Sant Vicenç. Un any després, el 19 de desembre de 2018, la llavors alcadessa de la ciutat, Maite Aymerich, d’ERC, va signar un Conveni de col.laboració amb l’empresa.

Un grup d’accionistes de Ciments Molins, membres de la família propietària, segons informa el diari ARA, va portar la decisió del trasllat als tribunals al considerar que aquest era fictici i que, en realitat, l’empresa continuava essent administrada des de Sant Vicenç dels Horts, la seva seu tradicional.

Però el jutge Jorge Montull Urquijo considera, des de Madrid, que tot es va fer dins la legalitat  L’article 9 de la Llei de Societats estipula que la seu social d’una empresa ha d’estar situada “al lloc on es trobi el centre de la seva efectiva administració  i direcció, o on tingui el seu principal establiment”. Segons el jutge, que la companyia celebri els consell d’administració i les juntes d’accionistes a Madrid és suficient per considerar que l’empresa té allà la seva seu social. El president de la companyia, Joan Molins Amat, va declarar en el judici que a Madrid s’hi va traslladar “el mínim imprescindible” per poder considerar que el domicili social és a Madrid. I el jutge de Madrid va considerar que amb això n’hi havia prou. Segons dades del 2018, 40 treballadors de l’empresa viuen a Sant Vicenç. A la capital de l’Estat, Ciments Molins hi té quatre treballadors, però allà ha celebrat 49 reunions del consell d’administració per 12 a Barcelona; quatre reunions de la Junta d’Accionistes també s’han fet a Madrid. Els demandants, membres de la família Molins, tenen dret a recòrrer la sentència davant l’Audiència Provincial de Madrid.

Ciments Molins va ser fundada l’any 1928 per explotar canteres de Vallirana, Pallejà i Sant Vicenç dels Horts i produir ciment. Té activitat a Argentina, Uruguai, Mèxic, Bolívia, Colòmbia, Tunísia i Bangladesh. L’empresa es declara “compromesa amb les persones, l’entorn i la societat”. La família Molins ocupa diversos llocs de responsabilitat i sembla que està dividida pel que fa a la relació de la companyia amb el país. El president és Joan Molins Amat. Entre els membres del Consell d’Administració hi figura el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joaquín Maria Molins López-Rodó, un dels primers impulsors del partit Ciutadans a Catalunya: és propietari, segons la companyia, de 37.468 accions. L’empresa de Sant Vicenç, entre el 2020 i el 2021, va desmantellar els antics forns  construïts entre el 1965 i el 1974, que restaven inactius des de l’any 2010.

Quatre anys i mig després de l’octubre de 2017 no sembla que la normalitat hagi tornat a Catalunya. Ni a Sant Vicenç dels Horts.

Fonts: ARA i Ciments Molins

Fotografia: La Vanguardia

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here