L’Ajuntament d’Esparreguera va acordar per unanimitat, en el Ple del mes de maig, l’aprovació definitiva de la declaració de la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) amb l’objectiu de protegir els elements d’aquest referent patrimonial i històric del municipi. La declaració implica la inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català: una bona noticia per Esparreguera i pel Baix Llobregat.

El document que ha donat peu a la declaració detalla 106 elements d’interès a protegir, tant de la zona industrial com de la residencial, el canals hidràulics i altres elements lligats tant a la colònia com el seu entorn. Posa de manifest el seu valor social, paisatgístic, territorial, urbanístic, documental, historiogràfic i sentimental. La declaració permetrà accedir a subvencions i altres recursos que han de possibilitar la preservació i difusió d’aquest patrimoni industrial, social i cultural de l’antiga colònia tèxtil.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha definit l’acord municipal  com un primer pas i ha apostat per la declaració de la Colònia com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que ha d’atorgar el Govern de la Generalitat de Catalunya.

El document aprovat incorpora, les fitxes de 106 elements d’interès patrimonial entre els quals hi ha elements tècnics, d’espai públic i de sistemes comunitaris , com el sistema hidràulic intern i extern, i també edificis i conjunts arquitectònics  com l’edifici de les Filatures, que inclou la turbina Planas, les naus de Telers, la secció de Filatures, l’edifici del Local Social i Oficines, l’edifici el Vapor i Manyeria, l’antiga Fàbrica de Carburo i Calci, l’àrea de la Fosa, la Casa i el Jardí de l’Amo, els blocs d’habitatges obrers i l’àrea de l’antic Molí de Broquetes, entre d’altes.

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat és l’encarregat de gestionar les visites a la Colònia Sedó els caps de setmana. El passat mes de febrer es va presentar el llibre “La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria  d’una colònia emblemàtica” de la doctora en Història, Gràcia Dorel- Ferré, coeditat pel CECBLL i l’Ajuntament d’Esparreguera, amb el suport de l Diputació de Barcelona.

Font: Ajuntament d’Esparreguera i CECBLL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here