L’inici de la temporada d’estiu coincideix amb dos importants reconeixements de les institucions europees a les platges metropolitanes de Barcelona; L’elecció de la gestió de les dunes de les platges com a finalista dels premis New European Bauhaus i la subvenció rebuda del projecte europeu Safeguarding Biodiversity.

Ambdues distincions tenen com a denominador comú el canvi de paradigma en la gestió integral de les platges, amb un paper cada vegada més creixent de la ciutadania com a actor fonamental en la conservació d’aquests ecosistemes. Aquest darrer any, més de 3.000 persones han participat en la regeneració de les dunes i en la descoberta dels valors naturals de les platges metropolitanes, entre les que es troben les del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. L’AMB rebrà una subvenció de gairebé 200.000 euros per desplegar activitats innovadores basades en la participació ciutadana, l’aprenentatge i l’observació.

L’AMB ha instal·lat aquesta temporada quatre àrees d’entrenament esportiu a les platges metropolitanes, dues de les quals al Baix Llobregat: al Prat de Llobregat i Castelldefels.

Aquest estiu ja no hi ha restriccions a causa de la covid en l’ús de dutxes i altres equipaments. L’equip de platges, integrat per 75 persones, portarà a terme tasques per garantir la qualitat i la salubritat de les platges.

Les platges seran accessibles amb transport públic, gràcies al Bus Metropolità, amb línies especials que entraran en funcionament o augmentaran la freqüència de pas a partir d’aquest proper dimecres, 1 de juny.

L’altra cara de la moneda: la regeneració de platges que no arriba.

Ramon Torra, gerent de l’AMB, ha demanat al govern central un compromís ferm i urgent per regenerar les platges malmeses pels darrers temporals i un pla estructural per blindar les platges de la metròpolis de Barcelona. Torra ha lamentat la lentitud del Ministeri per resoldre aquest problema.

Torra s’afegia així a la crida de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que el passat dijous, 26 de maig, lamentava, des de la platja de Can Camins, la greu situació del litoral del delta del Llobregat i reclamava mesures estructurals a l’Estat i la Generalitat per fer-hi front.

Mijoler exigia “situar el delta del Llobregat com a punt calent dels litoral espanyol, en què cal actuar no  només amb pegats, sinó amb mesures estructurals perquè no es produeixi aquesta regressió. L’alcalde del Prat també lamentava l’endarreriment de sorra al litoral deltaic per part del Port de Barcelona, i considerava que aquesta hauria d’augmentar; també recordava a la Generalitat la necessitat que aquesta compleixi amb les aportacions de sorra compromeses  per Aigües Ter Llobregat a les platges protegides del Prat.

Fonts: AMB i Ajuntament del Prat de Llobregat

Fotografia: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here