La Fundació de l’Escola El Brot, de Sant Joan Despí, ha anunciat que finalitza la seva activitat educativa  aquest curs i que de cara al proper ja no obriria les seves portes. La decisisó es produeix després que el Departament d’Educació de la Generalitat, que dirigeix el conseller Josep González-Cambray, els hi comuniqués l’any passat que s’havien d’adaptar al decret d’escola inclusiva, ajustant el seu règim d’admissió d’alumnes a la llei o passar a ser un centre ordinari.

El tancament afecta a 30 professionals i 91 alumnes. El centre, que és concertat, està especialitzat en trastorns d’aprenentatge lleus. La noticia ha mobilitzat a famílies i professorat que reclamen la continuïtat del Brot (a la fotografia). Els pares i mares es queixen també de que la comunicació del tancament s’hagi efectuat quan ja ha finalitzat el termini de preinscripció a les escoles pel curs vinent.

En una entrevista al Telenotícies de TV3, la directora del centre, Elena Eloy, va explicitar les sospites de que la decisió del Departament de no tolerar més “la situació d’irregularitat” sigui deguda al fet “d’haver sortit a les noticies”, cosa que els hauria afectat negativament.

El centre, que porta funcionant 33 anys, està essent investigat per un jutjat de Barcelona, dins l’anomenada operació Volhov, que manté com a investigat a l’exconseller de la Generalitat i exdirigent d’ERC, Xavier Vendrell, veí de Sant Joan Despí, i que fou membre destacat de la Fundació El Brot. Segons la Guàrdia Civil, l’escola podria haver estar beneficiada per un tracte de favor, per part de González-Cambray, també investigat per la seva actuació quan era director general de Centres Públics del Departament d’Educació de la Generalitat, que ara encapçala. L’objectiu hauria estat presumptament beneficiar Xavier Vendrell, ja que l’autorització del Brot s’hauria fet a mida, sense exigir els informes preceptius que certifiquessin la discapacitat de l’alumnat.

Davant la situació creada, el Ple de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, celebrat el dijous 26 de maig, amb el suport de tots els grups, ha instat la Generalitat i la Fundació El Brot a assolir un acord per garantir el futur educatiu de l’alumnat de l’escola. El consistori lamenta el tancament d’una “activitat educativa d’alt valor afegit, ateses les característiques pedagògiques de l’educació desenvolupada”. L’Ajuntament demana al Departament d’Educació de la Generalitat i a la Fundació “una solució satisfàctòria per als infants que es veuen afectats per aquesta decisió i per a les seves  famílies, que havien trobat en aquest centre l’adequació pedagògica i humana per contribuir a l’evolució i benestar dels seus infants”.

Fonts: ACN, TV3 i Ajuntament de Sant Joan Despí

Fotografia: CCMA

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here