El dimarts 7 de juny l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz, i el vicari general mossèn Josep Maria Domingo, com a encarregat de la Catedral- Parròquia de Sant Llorenç, van signar un acord (a la fotografia) en què s’expressa la voluntat d’ambdues parts per a la compra-venda de l’edifici del Centre Parroquial, ubicat al Carrer Pi i Margall, 6-8.

El document explicita el propòsit de l’Ajuntament d’adquirir la finca en el termini màxim d’un any des de la signatura per destinar-la a activitats culturals que complementin l’oferta municipal. Ara s’iniciaran converses amb l’entitat per tal de definir el futur espai escènic, sempre en consonància amb el que estableixen el Pla Estratègic de Cultura i el Pla d’equipaments.

Una taxació de la finca permetrà consensuar el preu de l’operació. Ara el Centre Parroquial disposa  d’un contracte de cessió d’ús gratuït, per part de la Parròquia-Catedral,  que es renova  anualment perquè el Centre desenvolupi activitats culturals. Si l’Ajuntament n’esdevé propietari s’estudiarà una forma de gestió per al Centre Parroquial, dins les possibilitats que ofereix el marc legal a l’Ajuntament.

El Centre Parroquial

El Centre Parroquial va néixer el 19 de març de 1942 sota l’aixopluc de la Parròquia de Sant Llorenç. L’entitat va reprendre de mica en mica algunes de les activitats tradicionals catalanes com ara les sardanes o la representació de teatre en català, protegida per l’Església de la repressió del franquisme.

Després d’estar als baixos de la fàbrica TESA, al carrer de Sant Llorenç, es va ubicar a la sala de restaurant Centre, a la Carretera, fins l’any 1963. Finalment, el 1967 el Centre tornaria a disposar de local, a la seu actual, al carrer de Pi i Margall. Durant uns anys s’hi representaren obres de teatre, algunes escrites per autors santfeliuencs com Joana Raspall, Matilde Bertrán, Jaume Bosch Ventura o Martí Dot. També ha estat el lloc d’acollida dels Pastorets.

Sant Feliu té un deute amb el Centre Parroquial. Més enllà d’ideologies o creences religioses, el Centre Parroquial ha acollit tot tipus d’actes, amb una especial intensitat durant els darrers anys de la dictadura i la transició: Cine Fòrum dirigit per Miquel Porter Moix, recitals de Raimon o Paco Ibáñez, obres  de teatre, dansa, activitats per a nens i nenes…. A les seves dependències es va presentar l’Assemblea Democràtica de Sant Feliu, vinculada l’Assemblea de Catalunya, durant l’etapa final del franquisme; el Centre també va acollir els primers mítings dels partits polítics acabats de legalitzar o en vies de legalització, com és el cas del PSUC.  Ara l’entitat viu diverses dificultats, algunes derivades de la necessitat de renovar les instal·lacions. L’acord entre Ajuntament i Parròquia pot permetre encarar el futur amb més optimisme.

Font i fotografia: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here