Tal com ja va informar elBaix.cat, el Ple de l’Ajuntament d’Esparreguera del mes de maig va declarar per unanimitat la Colònia Sedó com a Bé Cultural d’Interès Local. Ara, l’Ajuntament ha sol·licitat al Departament de Cultura de la Generalitat que començi la tramitació per a declarar la Colònia Bé Cultural d’Interès Nacional ( BCIN).

Amb l’objectiu de teixir sinergies amb altres administracions i entitats per aconseguir protegir i recuperar el patrimoni industrial, social i cultural de l’antiga colònia tèxtil esparreguerina el passat divendres, 10 de juny, es va organitzar una visita al recinte (a la fotografia). Va comptar amb al presència de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el delegat territorial de Cultura de la Generalitat, Felip Andreu, el responsable de Memòria de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez, la presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, el conseller comarcal de Cultura i Memòria, Jordi Carbonell, l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana M. Alba, l’alcaldessa de Pallejà, Ascensión Ratia, la regidora de Cornellà i diputada al Parlament, Rocio García, la representant del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Roser Bifet, la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català, el vicepresident del Centre, Jordi Sicart, i la seva directora, Esther Hachuel.

L’alcalde va explicar que la trobada “vol generar coneixement d’aquest patrimoni que segurament és el gran desconegut de la comarca”. Va informar que la sol·licitud de declaració com a BCIN ja ha estat rebuda per la Generalitat. El Servei de Patrimoni Arquitectònic haurà d’emetre un informe i , si s’escau, s’haurà d’incloure la proposta en el programa de Declaracions de BCIN per als propers exercicis per a iniciar la tramitació del procediment, que haurà de ser validat amb diversos informes i un període d’exposició pública per finalment rebre l’acord del Consell Executiu de la Generalitat.

Recentment, tal com va informar elBaix.cat, s’ha publicat el llibre “La Colònia Sedó d’Esparreguera. La llarga trajectòria d’una colònia industrial emblemàtica”, de la doctora en Història, especialitzada en patrimoni industrial, Gràcia Dorel-Ferré, coeditat per l’Ajuntament i el CECBLL, i que està tenint una gran repercussió en àmbits professionals diversos. El CECBLL organitza cada cap de setmana visites guiades al recinte de la Colònia.

Fonts: Ajuntament d’Esparreguera i CECBLL

Fotografia: Ajuntament d’Esparreguera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here