El Dia Mundial de les Persones Refugiades (o dels Refugiats) es celebra cada 20 de juny. És una iniciativa promoguda per les Nacions Unides que té per objectiu rescatar de l’oblit la situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiats, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d’asil que actualment hi ha al món. La data fou establerta per l’Assemblea General de Nacions Unides el 4 de desembre de 2000.

Es calcula que al món hi ha uns 100 milions de persones desplaçades. La guerra d’Ucraïna ha posat dramàticament d’actualitat la situació de les persones refugiades i desplaçades per culpa de l’atac perpetrat per Putin. Però aquest fet gravíssim no ha de fer oblidar altres casos igualment dramàtics que afecten molts països del món. El cas dels refugiats sahrauís als campaments de Tindouf, a Algèria, (a la fotografia) també està novament d’actualitat a causa de la decisió del  PSOE d’acceptar els plantejaments marroquins en detriment de la defensa dels interessos legítims de la República Àrab Sahrauí. I a l’Estat espanyol, cada dia són noticia els intents d’entrada frustrats per la policia que es produeixen a Ceuta, Melilla i les Canàries.

Diversos municipis del Baix Llobregat commemoren aquest dia.  N’hem triat dos. A Sant Boi de Llobregat s’han impulsat dues campanyes de conscienciació: la campanya #Desplaçades i la campanya #SiguemRefugi.  Dues pel·lícules d’animació tractaran la vivència del refugi  a diferents llocs del món: es tracta de la pel·lícula de cinema d’animació per a nens i nenes, “Refugi en curt”, i de la pel·lícula d’animació per adults, “Flee.” La programació compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat també ha programat diferents activitats a la plaça de la Vila per recordar que “ara i sempre cal treballar perquè existeixin vies legals i segures que garanteixin la vida de la població en moviment, vingui d’on vingui, perquè el refugi és un dret, i l’acollida digna, una obligació”. Durant tot el dia es pot visitar l’exposició “Welcome” de Raül Clemente que vol fer reflexionar sobre l’experiència del refugi. A dos quarts de sis de la tarda, Kaligrafics farà una intervenció artística  al centre de la Plaça de la Vila al voltant del fet migratori acompanyada de músiques del món. L’agitador cultural Gerard Casas ( Cheb Lila) plantejarà un recorregut sonor per les veus i ritmes de pobles en resistència a nivell global, des de la cançó protesta sahrauí o l’icònic raÏ, fins al sons del mediterrani, del continent africà i el Pacífic.

Fonts: Ajuntaments de Sant Boi de Llobregat i de Sant Feliu de Llobregat

Fotografia: Fonscatalà.org

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here