El dia 28 de juny es commemora el Dia per l’Alliberament LGTBIQ+, el Dia de l’Orgull. L’origen d’aquest dia es remunta als fets esdevinguts el 28 de juny de 1969 arran d’una batuda policial en un popular bar d’ambient anomenat Stonewall Inn, a Greenwich Village, Nova York (EUA). Moltes persones LGTBI+ van sortir al carrer per mostrar el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament que va acabar amb detencions i persones amb ferides greus. La reacció de suport va ser immediata: milers de persones es manifestaren solidàriament i van contribuir, així, al naixement del Front d’Alliberament Gai ( Gay Liberation Front). El 26 de juny de 1977, en plena transició, unes quatre mil persones es van manifestar a la Rambla de Barcelona, convocades pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, fundat aquell mateix any. A la comarca del Baix Llobregat, com cada any, s’organitzen actes a l’entorn d’aquesta data. En destaquem alguns:

A Sant Feliu de Llobregat, el dilluns 27, a dos quarts de 7 de la tarda, es celebra una Taula rodona, al Centre Cívic Les Tovalloles titulada “Parlar de la meva identitat és parlar de la meva salut”. El dimarts, Dia de l’Orgull, es farà una celebració reivindicativa a la Plaça de la Vila, a partir d’un quart de 7 de la tarda, que inclourà la lectura del manifest de la jornada, a càrrec de TransBaixPower, un membre dels Castellers de Sant Feliu i una persona jove, totes elles del col.lectiu LGTBIQ+. Dimecres tindrà lloc una sessió de formació a la ciutadania “Obrint mirades, un apropament a les persones LGTBIQ+” amb la col·laboració de Trans’Baix Power Roses de Sant Feliu, al Palau Falguera, a dos quarts de 7. Finalment, el dijous, dia 30, es llegirà el manifest al Ple municipal.

Esparreguera celebra la diada sota el lema “Estimar és lliure”: a les 12 es farà la lectura del manifest institucional davant l’Ajuntament, a dos quarts de 7 de la tarda, Batucada amb l’inici a la Plaça de la Constitució, i  a la mateixa hora tindrà lloc un taller d’estampació de tote bags al Punt Jove de Cal Trempat.

L’Ajuntament del Prat també es suma un any més a la commemoració del Dia Internacional per l’Alliberament LGTBI. L’objectiu és reivindicar i defensar els drets del col·lectiu a través de diferents activitats,  formacions i xerrades: hi haurà una desfilada festiva pels carrers de la ciutat i a més es realitzaran accions simbòliques que facin visible la lluita per la diversitat sexual i de gènere, drets de les persones LGTBI i la lluita contra tota mena de discriminacions.

A Castellví de Rosanes, el mateix dia 28, es faran dues lectures del manifest, a dos quarts de 7 de la tarda al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina, i a les 8 del vespre a la plaça del poble. L’Ajuntament anima a la ciutadania a omplir les xarxes amb la bandera LGTBIQ+. Algunes de les accions reivindicatives previstes es deplaçaran a d’altres moments de l’any.

Baix Llobregat En Comú ha organitzat el proper dimarts, 5 de juliol, a les 7 del vespre, a la Plaça Sant Ildefons de Cornellà, l’acte “Polítiques amb orgull”, amb la participació de la diputada al Parlament, Susanna Segòvia, la regidora de Polítiques  LGTBI del Prat de Llobregat, Dolors Siles, i de Sergio Gómez, regidor de polítiques LGTBI de l’Ajuntament de Cornellà.

Abans, aquest dissabte 25 de juny, moltes persones del Baix Llobregat es desplaçaran a Barcelona  a la Manifestació i Festa Popular que sortirà a dos quarts de 7 de la tarda de la Plaça Universitat per anar fins la Plaça Sant Jaume, on es llegirà el manifest. A dos quarts de 9 del vespre començarà, a la Plaça Universitat, una Festa Popular LGTBI, tot sota el lema “Som els colors de les lluites”.

Fonts: Ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Esparreguera, El Prat de Llobregat, Castellví de Rosanes,  i Baix Llobregat En Comú

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here