El Castell de Voltrera d’Abrera (a la fotografia) no ha estat mai objecte d’excavacions arqueològiques sistemàtiques, de manera que les seves estructures soterrades són encara desconegudes. Durant els anys setanta i vuitanta va ser objecte d’actuacions d’excavació no controlades. Es va localitzar una important col·lecció d’objectes de ceràmica, cedida a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

Però el passat dilluns 20 de juny, la Universitat der Barcelona, en col·laboració amb el Servei de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, va iniciar la primera campanya d’excavacions arqueològiques al castell, en virtut del conveni signat entre la UB i l’Ajuntament d’Abrera el 2021 per a l’estudi científic d’aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’actual campanya es perllongarà fins aquest dissabte 2 de juliol, amb estudiants del Grau d’Arqueologia de la UB. Els treballs tenen com a objectiu concloure l’excavació de l’església romànica i de les sitges del seu interior.

Es realitza també una primera actuació de sondeig sobre les estructures del castell medieval. Es documentarà amb detall els murs que resten dempeus i es farà una aproximació a la part més antiga del castell.  Una tasca que, sens dubte, ha de reforçar el coneixement sobre el patrimoni del Baix Llobregat.

Font i fotografia: Ajuntament d’Abrera

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here